Un prim caz de înec la Călăraşi

Imagine simbol: www.dse.md

Imagine simbol: www.dse.md
Imagine simbol: www.dse.md

La sfîrşitul lunii aprilie, în plină noapte, şi-a pierdut viaţa un bărbat, în vîrstă de 43 de ani, din satul Frumoasa. A avut o moarte stupidă, care ar fi putut să nu existe. S-a dus, împreună cu alţi doi camarazi, la iazul din sat, ca să pescuiască. A lunecat şi… Atît a fost.
Este primul înec înregistrat în ultimii doi ani în raionul Călăraşi.
În acest context şi, mai ales, că au rămas zile numărate pînă la începutul perioadei estivale, Serviciul protecţiei civile al Secţiei Situaţii Excepţionale (SSE) Călăraşi atenţionează populaţia să nu uite de măsurile de prevenire a cazurilor de înec. „Este tocmai perioada cînd e bine ca oamenii să facă o vizită la medic, pentru a se asigura că sînt perfect sănătoşi”, accentuează Alexei Stratu, şeful Serviciului protecţie civilă a SSE Călăraşi. Astfel vor şti exact dacă e bine sau nu să meargă la un lac sau rîu pentru a se scălda. Apropo, potrivit specialiştilor, scăldatul se permite doar în bazine şi lacuri adaptate pentru aceasta.
Totodată, oamenii trebuie să conştientizeze faptul că este foarte periculos să mergi la scăldat în stare de ebrietate sau pe timp de noapte. Se interzice şi intrarea în apa rece atunci cînd organismul este înfierbintat.
În ceea ce priveşte copiii, ei trebuie neapărat supravegheaţi de către adulţi.
Totuşi, dacă s-a întîmplat ca cineva să fie în pericol de înec, cei din jur trebuie să-şi păstreze calmul, la fel – şi cel care se îneacă, căci numai aşa acţiunile de salvare pot fi eficiente. Dacă se ia în mîni, omul poate reuşi, în multe cazuri, să se salveze singur. Trebuie doar să respire adînc, să se odihnească puţin, apoi să înoate spre mal. Sînt sfaturi simple, dar care ajută, afirmă salvatorii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *