Servicii sociale noi, necesare şi importante

incluziuneCĂLĂRAŞI
Un nou serviciu social va fi implementat în curînd la Călăraşi. Este vorba de „Plasament familial pentru adulţi”. Potrivit lui Mihail Cotelea, şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Călăraşi, acesta presupune plasarea persoanelor cu dizabilităţi în familii.
„Avem cereri de la călărăşeni care şi-ar dori să ia în plasament o persoană cu dizabilităţi. Avem şi cereri de la persoane cu dizabilităţi care şi-ar dori să-şi găsească o familie”, explică şeful direcţiei.  Deocamdată, nimeni nu poate spune cu exactitate cîţi beneficiari ai acestui nou serviciu ar putea fi la Călăraşi în prezent. În anul 2015, potrvit lui Mihail Cotelea, vor beneficia de noul serviciu circa 80 de persoane. „Acum sîntem încă în proces de lucru, stabilim şi partenerii, şi sursele, şi potenţialii beneficiari, şi persoanele pe care le vom angaja ulterior”, explică dînsul.
Consiliul raional Călăraşi a aprobat deja, în şedinţa din 22 mai, Acordul de parteneriat privind implementarea serviciului „Plasament familial pentru adulţi”. A fost aprobat şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a acestuia.
Fiind întrebat cît de importantă este crearea unui astfel de serviciu la Călăraşi, Mihail Cotelea a accentuat: „Nu este atît de importantă pe cît este de necesară”.  Dînsul însă nu a putut să ne spună care este numărul total al persoanelor cu dizabilităţi în Călăraşi, explicînd că acesta este în permanentă fluctuaţie.
UNGHENI
Trei servicii sociale noi pentru persoanele cu dizabilităţi au luat startul la Ungheni pe 21 mai. Este vorba de „Casa comunitară”, „Echipa mobilă” şi „Respiro”, acestea fiind create de către Consiliul raional Ungheni cu suportul Keystone Moldova.  La moment, 47 de persoane cu dizabilităţi din raion deja beneficiază de asistenţa oferită în cadrul serviciilor respective.
„În ceea ce priveşte implementarea unor noi servicii sociale, noi am fost întotdeauna deschişi”, a acentuat Petru Langa, vicepreşedintele raionului Ungheni.
Ce reprezintă, de fapt, serviciile cu pricina? „Casa comunitară”, care activează la Sculeni este un serviciu destinat persoanelor cu dizabilităţi mintale, care necesită protecţie, îngrijire şi asistenţă specială pentru a se dezvolta şi a se include în comunitate. „Echipa mobilă” oferă asistenţă socială, consiliere şi suport beneficiarilor la domiciliu. „Respiro”, care activează în oraşul Corneşti, oferă asistenţă specializată, 24 din 24 ore, timp de 30 de zile pe an, persoanelor cu dizabilităţi severe. „Vom continua să dezvoltăm noi servicii sociale, în dependenţă de problemele pe care le vom avea în raion”, a menţionat Tudor Rădeanu, şeful Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Ungheni. Potrivit lui, în raion sînt circa 5500 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 500 -copii.
Pentru crearea celor trei servicii noi, în raionul Ungheni s-au investit peste două milioane lei, din care un milion 700 mii lei au venit din Fondul de urgenţă al Fundaţiei „Soros-Moldova”, iar 330 mii lei – din fondul Uniunii Europene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *