Dragă mătuşică, de ce vrei să ne îngenunchezi?

Lucia Bacalu
„Cînd am fost uniţi cu Rusia, noi am trăit bine, de lucru am avut, totul era mai ieftin…”, povestea, cu nostalgie, o mătuşă din Sculeni, în faţa microfoanelor, în ziua cînd veniseră în localitate cei doi prim-miniştri: Iurie Leancă şi Victor Ponta.
I-o fi fost mai bine mătuşii atunci cînd „eram cu ruşii”, căci era tînără şi frumoasă.
De ce nu vrea să recunoască acest fapt? A uitat mătuşa cum stătea ore în şir la coadă ca să cumpere 100 de grame de cîrnaţ? A uitat mătuşa ce eforturi trebuia să faci ca să intri în posesia unei perechi de pantofi „Cebo”, produşi în Cehoslovacia? A uitat mătuşa cum îşi ştergea fundul cu ziare, căci hîrtia de toaletă era un lux nepermis pentru omul sovietic? A uitat. Iar Dumnezeu, vorba ceea, nu bate cu băţul. Sufletul i s-a împietrit. Nu mai este în stare să se bucure, să vadă partea bună a vieţii, să zîmbească cel puţin.
„Dacă îmi fac paşaport, nu am cu ce trăi. Nu am bani de mîncare”, tot îngînă. Doar o bucată de mămăligă şi ceai – acesta îi este meniul zilnic, spune. Chiar ceai cu mămăligă? Nu ştiu de ce nu o cred. Tare mare leneş trebuie să fii ca să ajungi să bei ceai cu mămăligă.
Simt cum indignarea mătuşii creşte. Să crească. Eu îi cred, în asemenea cazuri, doar pe cei bolnavi.
„Am fost împotriva comuniştilor, am votat pentru democraţi. Acum eu am să votez pentru comunişti, ca să scăpăm de birocraţii, de corupţii aceştia”, zice. Comuniştii nu sînt corupţi? Ba da, recunoaşte. Dar… „comuniştii au furat, ei au deja totul”.  Frumos. Şi ăştia, democraţii, dacă au furat, nu au totul? Ei, însă, cel puţin, au făcut ca despre Republica Moldova să se vorbească în Europa doar de bine. Nimeni nu se mai uită la noi ca la cea mai săracă ţară de pe continentul european. Începem, încetul-cu încetul, să ne ridicăm din genunchi.
Dragă mătuşică, de ce vrei să ne îngenunchezi iar? Oare nu ai copii, nu ai nepoţi? La viitorul lor te-i gîndit? Cum să vrei o uniune cu Rusia, cînd vezi ce se face în Ucraina? Cum să vrei, cînd ruşii îşi bat joc de noi? Nu ai auzit, dragă mătuşică, de ameninţările lui Rogozin, mîna dreaptă a lui Putin? Cum să vrei să votezi iar comuniştii, cei care ne văd într-o uniune euroasiatică inexistentă?  Oare nu mai există nici o cale ca sufletul să ţi se lumineze într-o bună zi?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *