De la vorbe şi proiecte pe hîrtie la fapte
Pînă în anul 2016, rîul Prut va deveni sursa principală de apă potabilă pentru locuitorii satelor Grozești, Vărzărești și orașul Nisporeni. Proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă pentru aceste localități a fost lansat chiar recent, pe 16 mai, în prezența mai multor oficialități de la Chișinău, dar și a conducătorilor din administraţia publică raională şi locală.
Începutul oficial al lucrărilor a fost marcată prin tăierea tradiţională a panglicii, de către înalţi oficiali, printre care ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, deputatul Marian Lupu, președintele raionului Nisporeni, Vasile Bîtca și primarul de Nisporeni, Ion Gangan. Cu toții au remarcat importanța proiectului pentru zona respectivă, dar și amploarea acestuia. Costul total al lucrărilor de reabilitare a sistemului de apă este de 11,3 milioane de euro, bani care vor veni din partea Uniunii Europene, a Angenției de Dezvoltare Austriacă și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
”Sîntem nespus de mîndri că proiectul respectiv își are începutul anume la Grozești”, a declarat pentru ”Expresul” Elena Dobzeu, primarul de Grozești, menționînd, totodată, că, în ultimul timp, oamenii din partea locului își pierduseră orice speranță că apa din Prut va ajunge la casele lor. Acum, situaţia s-a schimbat, iar grozeștenii au mari așteptări de la acest proiect și susțin că sînt gata să aștepte cu răbdare ziua în care apa potabilă, de calitate, va curge din robinete în casele lor.
Potrivit Elenei Dobzeu, proiectul va fi implementat în trei etape. Inițial, va fi construită magistrala centrală de apeduct, cu o lungime de 17 kilometri: de la Prut pînă în cele trei localități. Tot în prima etapă va fi construită şi o stație de tratare a apei, la Grozeşti. De fapt, anume grozeştenii vor fi primii beneficiari ai apei potabile din Prut, iar primarul a dat asigurări că localitatea va fi aprovizonată în totalitate cu apă. În acest scop, vor fi construiţi 23 de kilometri de rețele de distribuție prin sat. Prețul pentru un metru cub de apă ar putea să ajungă pînă la zece lei. Calculele, în acest sens, vor fi făcute mai tîrziu, cînd reţeau va fi gata.
La ora actuală, grozeştenii utilizează apa din fîntîni, iar specialiştii în domeniu susţin că aceasta este departe de stabdardele acceptate.
Lasă un răspuns