La Nisporeni a “plouat” cu miniștri și deputați

În fotografie: La un dialog cu Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei

În fotografie: La un dialog cu Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei
În fotografie: La un dialog cu Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei

Pe 19 mai, chiar de luni, raionul Nisporeni a fost luat cu asalt de o armată întreagă de miniștri și deputați. 19 oficiali au lăsat pentru o zi munca de birou din capitală și au mers “în popor”, ca să-i vorbească despre beneficiile integrării europene a Republicii Moldova.
Poștașii – primii mesageri în comunitate
“Integrarea europeană înseamnă potențial de investiții, salarii bune și posibilitatea de export pe o piață de desfacere cu peste 500 de milioane de consumatori din toate țările membre ale Uniunii Europene”, astfel şi-a început discursul, în fața șefilor oficiilor poștale și factorilor poștali din raionul Nisporeni, viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Ciolac. Dînsul a ales să vorbească anume cu ei, fiindcă ”poștașii sînt primii mesageri în comunitate, de la care se pot informa cetățenii”.
Oficialul nu a putut să nu se refere şi la domeniul său. Astfel, a enumerat elementele-cheie ale activității ministerului din care face parte, printre care: implementarea Strategiei ”Moldova Digitală 2020”, schimbarea gratuită a pașapoartelor sovietice, facilitarea procedurii de obținere a pașapoartelor biometrice, sporirea calității serviciilor poștale. ”Este déjà elaborat Programul de dezvoltare a serviciilor poștale pentru anii 2013-2016, în confomitate cu standardele europene”, a anunțat Vitalie Ciolac. Dînsul a specificat că, grație acestui program, începînd cu 1 iulie 2014, poșta va distribui nu doar pensile, ci și alte alocații sociale, astfel ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze în centrele raionale pentru a primi unele ajutoare sociale. ”Noi ne dorim să aducem serviciile poștale mai aproape de cetățean și să excludem birocrația din acest domeniu”, a punctat viceministrul.
Asistenții sociali – persoanele cele mai informate
La un dialog despre prezentul și viitorul Republicii Moldova, inclusiv al raionului Nisporeni, i-a chemat pe nisporeneni şi Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei. Dînsa a avut o întrevedere cu asistenții și lucrătorii sociali din raion.
“Noi am reușit să ținem piept provocărilor, nu am avut revoluții sociale, am reușit să plătim la timp pensiile și prestațiile sociale care, în pofida greutăților, au crescut de cîteva ori”, a punctat  Valentina Buliga.
Dînsa nu a trecut cu vederea nici rezultatele asistenților sociali din Nisporeni, referindu-se, în mod special, la lansarea unui set de servicii sociale noi în beneficiul cetățenilor. ”Voi sînteți cei care încercați să asigurați liniștea socială în satele din raionul Nisporeni, fapt pentru care vă mulțumesc”, li s-a adresat doamna ministru. Dînsa s-a grăbit să-și bucure colegele şi cu o noutate:
”Sper că de la 1 octombrie, odată cu majorarea salariului minim în sectorul bugetar, de la 900 la 1000 de lei, vi se va majora şi dumneavoatsră salariul cu aproximativ 15 la sută”.
Totodată, oaspetele chişinăuean a îndemnat asistența să informeze corect populația despre realizările și politicile sociale ale actualei guvernări. ”Voi sînteți persoanele cele mai informate, care trebuie să duceți mesajul corect în comunități. Or, noi, moldovenii, cu regret, de multe ori, vedem doar partea goală a paharului, dar ceea ce am reușit să realizăm nu prea vedem”, a subliniat dînsa.
Despre cultura în sate cu Monica Babuc
La Grozești și Zberoaia s-a aflat în vizită ministrul Culturii, Monica Babuc, care s-a familiarizat cu realizările, dar și cu problemele din domeniul gestionat de ea.
De notat că, în prezent, și la Grozești, și la Zberoaia se desfăşoară, în prezent, lucrări de reparație a caselor de cultură. După cele văzute, Monica Babuc a avut de spus doar cuvinte de apreciere. În plus, cei de la Casa de cultură din Grozești au fost anunțați de ministru că au devenit cîștigătorii unui concurs lansat de Ministerul Culturii şi la toamnă vor găzdui, în premieră, un Festival al datinilor și obiceiurilor din zona de centru a țării.
“Cultura este cartea de vizită a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a accentuat Monica Babuc, îndemnîndu-i pe locuitorii celor două sate să păstreze și să promoveze tradițiile și obiceiurile strămoşeşti. Dînsa s-a referit și la dezvoltarea turismului rural, sugerînd oficialilor locali să profite de frumusețile zonei lor și să pună pe roate acest domeniu.
În acea zi, ministrul Culturii a vizitat, pentru prima dată, renumitul conac boieresc din Zberoaia, construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de moșierul şi savantul Ștefan Gonata. Deşi a rămas impresionată de cele văzute, dînsa a fost, totuși, rezervată în promisiuni privind o eventuală reconstrucție a acestuia, limitîndu-se doar să spună că va reveni aici cu specialitși în domeniu, care vor studia și calcula șansele la viață a acestui vestigiu istoric.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *