VIDEO | Farmacia din pădure. Pensionarii fac afacere cu plantele culese pentru ceaiuri

Captură: publika.md

Captură: publika.md
Captură: publika.md|

Ideea pentru o mică afacere se poate afla chiar sub picioare. De 20 de ani, pensionarul Mihai Butnaru din satul Costuleni, raionul Ungheni, studiază ce efecte au plantele medicinale asupra sănătăţii şi le oferă localnicilor un tratament naturist contra unei sume simbolice. Unii săteni spun că se simt mai bine, dar medicii atenţionează că astfel de preparate pot fi folosite doar după consultarea specialiştilor.
Mihai Butnaru este mecanic de profesie, dar e pasionat de medicină.
Iată aşa le eu, vârfâşoarele aceste asta e melisă”, spune bătrânul.
Pentru Mihai Butnaru din satul Costuleni, pădurile şi livezile din preajmă au devenit o adevărată farmacie. Bărbatul culege aici peste 20 de specii de plante. Potrivit lui, dacă plantele sunt combinate corect, ele devin medicamente pentru zeci de boli
Bărbatul spune că s-a convins de efectul benefic al plantelor medicinale, iar printre pacienţi au fost şi membrii familiei sale.
„Eu am avut probleme cu ficatul cu un an în urmă. După asta mă duceam la control la medici şi ei m-au întrebat: „Moş Mihai, ce dietă ai ţinut ca la matale s-a schimbat situaţia?„. Şi eu le spuneam că beau ceaiuri. Tratamentul naturist tratează mai bine, mai bazat, dar mai încet decât medicamentele”, spune Mihai Butnaru.
Şi unii localnici susţin că au apelat la ajutorul lui Mihai Butnaru.
„Am băut ceaiuri şi din salcâm şi din muşeţel şi din mentă şi sunt mulţumit de ele„, ne spune un bărbat.
Medicii spun însă că aceste preparate ar putea fi periculoase pentru sănătate.
Plantele nu trec controlul fitologic în laboratoare. Sunt momente diferite, fiecare pacient trebuie să treacă un control medical ca să ştie, dar aşa mai des fac din spuse neştiind nişte subtilităţi şi asta ar fi un pericol”, susţine medical Lucreţia Catană.
O sută de grame de plante medicinale costă, în medie, zece lei.

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *