Pe urmele lui Grigore Adam la 100 de ani de la naștere

În fotografie: Expoziţia de carte dedicată lui Grigore Adam de la Bilbioteca din Ungheni

În fotografie: Expoziţia de carte dedicată lui Grigore Adam de la Bilbioteca din Ungheni
În fotografie: Expoziţia de carte dedicată lui Grigore Adam de la Bilbioteca din Ungheni

Știați că pe 7 aprilie s-au împlinit 100 de ani de la nașterea scriitorului Grigore Adam,originar din satul Bălăneşti, raionul Nisporeni?
„A fost un prozator şi un publicist care a creat chipuri de neuitat, devenite populare prin apropierea lor de folclorul nostru, de creaţia celor mulţi”, remarca harnicul cronicar literar, scriitorul Vasile Nastasiu, iar Eliza Botezatu, cunoscut lingvist, afirma: „Schiţele şi povestirile lui Grigore Adam reprezintă şi timpul, şi literatura”.  „Prozator de tranziţie cu o frază pur românească”, astfel îl defineşte şi Mihai Cimpoi în ”O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia”.
Uitat de conaţionali
În pofida acestor aprecieri, numele lui Grigore Adam a fost, practic, uitat. „Am răsfoit Calendarul Naţional 2014, revista „Limba română” şi altele. Nimic. Grigore Adam nu este. Nici nu a fost. Îl comemorăm pe William Shakespeare, Peter Soyer Beagle, Anatol France… Uităm de ai noştri”, posta, în aceste zile, pe o reţea de socializare, Ala Mutilică, şefă de serviciu la Biblioteca publică ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni.
Uitat de consăteni
Nu şi-l mai amintesc nici bălăneştenii. A recunoscut-o însuși primarul Grigore Pîrțac. ”Nu știu dacă va avea loc în sat vreo activitate dedicată lui Grigore Adam. Nu avem o tradiție în acest sens”, a declarat dînsul pentru ”Expresul”, după care a făcut o remarcă:  ”S-ar putea să aibă loc ceva la gimnaziu”.
Am telefonat la gimnaziu. Directoarea, Svetlana Chirtoacă, ne-a comunicat că aici ar putea avea loc o serată literară. La fel ca și primarul, dînsa a recunoscut că scriitorul nu mai este comemorat de mulți ani la gimnaziu. Chiar dacă, odinioară, instituţia i-a purtat numele, acum s-a uitat de acest fapt. „Nu ştiu de ce s-a renunţat la numele lui Grigore Adam. În școală nu s-a păstrat nici un document în acest sens”, a spus directoarea scurt.
În anul 1964, în curtea şcolii fusese instalat un bust al scriitorului, iar în 1984 fusese deschis în şcoală şi un muzeu al lui. Acum, nu a rămas nici urmă de bust, dar nici de muzeu, astfel că nimic nu mai amintește în gimnaziu despre fostul director și profesor de aici.
Chiar și așa, unii elevi ştiu cine a fost Grigore Adam. „A fost un scriitor care s-a născut la Bălăneşti”, ne-a spus Dorina Nanu, elevă în clasa a VIII-a. Mai mult ca atît, ea ne-a relatat şi despre faptul că în sat există o casă-muzeu a scriitorului, în care locuieşte, în prezent, profesorul de educaţie tehnologică. Nu a avut însă ocazia să o viziteze, deoarece „profesorii nu organizează excursii acolo”.
Scriitorul de la Bălăneşti nu a fost dat cu totul uitării
La biblioteca publică din Nisporeni, dar şi la cea din Ungheni au fost vernisate,  cu o săptămînă înainte de celebrarea centenarului lui Grigore Adam, cîte o expoziție de carte. Chiar dacă opera lui nu este vastă, iar puținele cărți semnate de el sînt doar în grafie chirilică, bibliotecarele le-au scos de pe rafturi, le-au șters de praf și le-au expus publicului cititor. ”Urmare a unui chestionar, am stabilit că aproape nimeni nu mai ştie cine a fost Grigore Adam ”, a remarcat Ala Mutilică de la biblioteca ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni. „În zilele noastre, cărțile lui Grigore Adam nu sînt solicitate de cititori”, a recunoscut și Elizaveta Tîmbur, directoarea bibliotecii din Nisporeni.
 
Și totuși, Grigore Adam trăieşte
La un an de la moartea prematură a scriitorului – Grigore Adam s-a stins la vîrsta de 32 de ani – s-a născut un alt Grigore Adam, nepotul său de la frate, vestitul rapsod de la Nisporeni, care încîntă de ani buni publicul cu frumoasele sale melodii interpretate la frunză.
„Îmi pare rău că numele lui Grigore Adam a fost dat uitării așa de repede”, ne-a mărturisit dînsul, amintindu-și cu nostalgie de timpurile în care lucrările unchiului său se studiau la orele de limbă și literatură română, pe atunci moldovenească. Chiar dacă nu i-a moştenit darul de a scrie, a moştenit, la fel ca şi ceilalţi lăstari ai neamului Adam, alte lucruri frumoase: dragostea pentru dulcea limbă română şi pentru plaiul natal.
Dacă nu aţi ştiut…
Scriitorul Grigore Adam s-a născut la 7 aprilie 1914, la Bălăneşti, unde şi absolveşte şcoala  de şapte clase. Urmează apoi Şcoala Normală „Mihai Viteazul” din Chişinău, unde se familiarizează cu literatura antică greacă şi latină, cu opere din filozofia germană şi franceză. În 1934, termină studiile, devenind învăţător. Lucrează într-un şir de sate din împrejurimile Bălţiului şi Orheiului. În 1940, revine în satul natal, fiind învăţător şi conducător de şcoală.
În paralel, desfăşoară o vastă activitate literară, făcînd publicistică, dar şi scriind, în mod special, nuvele, cea mai reuşită dintre ele fiind „Hartene”. A contribuit şi la pregătirea manualelor destinate şcolilor din Moldova. În 1945, e primit în rîndurile Uniunii Scriitorilor.
A plecat la cele veşnice pe 22 iunie 1946, urmare a unei boli de inimă. Este înmormîntat în cimitirul din satul natal.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *