O vizită în România: au văzut, au discutat, au concluzionat

În fotografie: Delegaţia moldovenească (primul din dreapta – Ilie Rău, în dreapta prim-ministrului Victor Ponta – Iurie Toma, al optulea din stinga – Vasile Bîtca) la Guvernul României

În fotografie: Delegaţia moldovenească (primul din dreapta – Ilie Rău, în dreapta prim-ministrului Victor Ponta – Iurie Toma, al optulea din stinga – Vasile Bîtca) la Guvernul României
În fotografie: Delegaţia moldovenească (primul din dreapta – Ilie Rău, în dreapta prim-ministrului Victor Ponta – Iurie Toma, al optulea din stinga – Vasile Bîtca) la Guvernul României

La începutul lunii aprilie, președinți și vicepreședinți de raioane, primari și viceprimari din Republica Moldova au fost într-o vizită oficială în România. Au avut discuţii cu primele persoane din stat, inclusiv preşedintele României, Traian Băsescu, şi prim-ministrul Victor Ponta. Evenimentul a avut loc în cadrul Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”.
„Este o premieră. Nu a mai avut loc un asemenea eveniment cînd întreaga, aproape întreaga administrație publică locală din Republica Moldova, să fie prezentă în discuții directe cu Guvernul României pe proiecte concrete şi nu doar pe gînduri bune şi dorinţe de viitor”, a specificat președintele Euroregiunii, președintele Consiliului Județean Iaşi, Cristian Adomniţei.
Au făcut parte din delegaţia moldovenească şi preşedinţii raioanelor Ungheni, Călăraşi, Nisporeni. Cei trei au declarat pentru „Expresul” că au revenit acasă cu impresii plăcute şi cu multe idei noi de a dezvolta proiecte transfrontaliere în domeniul economic, social și cultural.
Iată ce ne-a spus fiecare dintre ei în parte.
Iurie Toma, președintele raionului Ungheni:
În cadrul acestei vizite, am abordat subiecte ce ţin de înfrățiri, parteneriate şi colaborări între  raioanele membre ale Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru” şi consiliile județene din România. Am avut parte de întîlniri unicale. E prima vizită de acest fel de la proclamarea independenței Republicii Moldova. La întîlnirea cu prim-ministrul României, au fost abordate chestiuni pragmatice, s-a venit chiar cu un demers în legătură cu construcția podului rutier Iași-Ungheni. Sîntem convinși că, în perioada 2014-2016, acest pod va fi construit. S-a discutat şi despre aprovizionarea unor localități din raioanele Ungheni şi Nisporeni cu apă potabilă.    Totodată, am abordat subiectul referitor la grantul propus de către Guvernul României, de 20 de milioane de  euro, pentru modernizarea și dotarea instituților preșcolare de la noi. Sperăm că raionul Ungheni va beneficia de un ajutor substanţial în acest sens. M-a bucurat faptul că această vizită ne-a consolidat, chiar dacă în delegaţie am avut persoane cu diferite viziuni şi de diferite culori politice.
Ilie Rău, președintele raionului Călărași:
Indiscutabil, a fost un eveniment istoric. Pe lîngă faptul că ne-am întrunit într-o ședință a Euroregiunii, am avut întîlniri şi la Guvernul României, şi la președinție. Am discutat și cu liderii celor mai influente partide din România. Subiectele puse în discuţie au fost foarte diverse. S-a discutat şi despre o eventuală modificare a legislaţiei României, mă refer la unele legi care ar permite o colaborare mai strînsă între județele românești  şi raioanele moldoveneşti, care ar permite ca partea română să poată contribui la finanțarea sau  co-finanțarea unor proiecte de la noi. A fost o vizită utilă, iar impresiile sînt dintre cele mai  plăcute.
Vasile Bîtca, preşedintele raionului Nisporeni:
Impresiile, de pe urma acestei vizite, sînt plăcute, dar, ca să nu mă repet, vă voi transmite un comunicat de presă.
Am aşteptat comunicatul de presă pe parcursul întregii săptămîni, dar aşa şi nu a mai venit.
Următorul eveniment major din cadrul Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru” va avea loc la sfîrșitul lunii iunie, la Bălți, cu ocazia celei de-a doua ediții a Forumului Economic Transfrontalier. Euroregiunea numără, la ora actuală, 28 de membri (3 judeţe din România. 24 de raioane şi municipiul Bălţi).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *