Grădiniţa din Hîrbovăț şi-a declarat independenţa

Imagine simbol: www.agrofm.ro

biocombustibilA renunţat la efortul de a plăti un preţ mare pentru cărbune şi îşi încălzeşte sediul cu… biocombustibil produs din deşeuri agricole, cum ar fi: paiele, tulpinile de porumb şi rumeguşul. E vorba de grădiniţa din satul Hîrbovăţ, comuna Onişcani. Mai pe scurt, instituţia respectivă şi-a obţinut independenţa energetică.
“Este benefic pentru copii, dar şi pentru mediul ambient, iar cheltuielile pentru încălzire s-au redus în jumătate”, explică primarul comunei, Gheorghe Grecu.
Cu ani în urmă, visul locuitorilor de aici era să-şi încălzească locuinţele apăsînd doar pe butonul unei centrale termice care funcţionează pe bază de gaze naturale. A fost un vis frumos, care a dispărut însă odată cu majorarea galopantă a preţurilor la gaze, dar şi la cărbune. Iată că un nou vis se înfiripă – încălzirea cu produse din biomasă. “Reziduurile agricole nu vor mai fi tratate ca deşeuri, ci ca o nouă oportunitate de afaceri profitabile”, consideră primarul.
Grădiniţa din Hîrbovăţ, prima, de altfel, instituţie publică din raionul Călăraşi care a trecut la încălzirea pe baza energiei produse din biomasă, va fi un exemplu bun pentru localnici, dar şi un model la care ei se vor alinia în următorii ani. Despre acest lucru a remarcat vicepreședintele raionului Călărași, Vasile Timofte, care a recomandat includerea unui modul despre energia regenerabilă şi eficienţa energetică în cursurile de instruire pentru primari.
De notat că trecerea grădiniţei din Hîrbovăţ la încălzirea cu biomasă se datorează unui proiect PNUD, care a venit cu un suport de 800 mii de lei, contribuţia comunităţii fiind de 100900 lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *