Ce-a fost bine, ce-a fost rău?

În fotografie: Epigramiștii Gheorghe Bîlici și Ion Diviza Imagine: trm.md

În fotografie: Epigramiștii Gheorghe Bîlici și Ion Diviza Imagine: trm.md
În fotografie: Epigramiștii Gheorghe Bîlici și Ion Diviza
Sursa: trm.md

S-a încheiat și cea de-a patra ediție a Festivalului de umor și satiră ”Lume, lume, hai la glume” de la Todirești. Apele s-au limpezit, emoțiile au trecut, artiștii au plecat acasă.
Imediat ce cortina a fost închisă, au venit primele concluzii. Cine ar fi putut să le facă mai bine decît persoanele versate în domeniu? Epigramiștii Gheorghe Bîlici și Ion Diviza, ambii invitați de onoare ai festivalului, şi-au expus părerea special pentru „Expresul”.
Şi unul, şi altul, au declarat într-un glas că au rămas cu impresii bune, subliniind că unii artiști, deşi sînt amatori, ar merita să evolueze în scenă alături de profesioniști.
Cei doi însă au remarcat și unele momente care le-au cam ”zgîrîiat” auzul. ”Din păcate, publicul nostru nu reacționează la umorul cult”, a făcut o remarcă Gheorghe Bîlici. „Este o mare problemă, care se repetă și la concursurile TVC şi le-am observat și la Todirești – limbajul scenic. Este o limbă frustă (tocită, nelucrată – nota autorului).  Înțeleg că există o caracterizare a personajului prin limbaj, dar, în rest, trebuie să abordăm o limbă cultă”, a spus şi Ion Diviza, atenționînd că, deşi „scena permite multe lucruri, totuși, artiștii ar trebui să ridice publicul la nivelul lor, şi nu invers – să coboare la nivelul acestuia”.
Epigramiștii au remarcat şi faptul că festivalul a fost cam sărac în diversitate. „Astăzi am văzut numai teatru în scenă, plus că am venit și noi cu cîteva epigrame. Ar fi de dorit ca fie prezentă și parodia muzicală, unul dintre genurile cele mai vestite”, a menţionat Ion Diviza, care este, de mai bine de 20 de ani, şi secretarul literar al Teatrului „Satiricus” din Chişinău. Tot el a mai spus că, pe viitor, „ar fi bine ca artiștii să acorde o atenție sporită regiei și să elimine scenele statice, pentru că acestea știrbesc din farmecul teatrului”.
La final, oaspeţii s-au referit și la durata evenimentului. ”Orice spectacol, care ține mai mult de două ore, începe a plictisi. Actorul trebuie să știe să plece la timp din scenă. Organizatorii ar trebui să țină cont de acest detaliu, pentru a se bucura de prezența publicului  pe toată perioada festivalului”, a punctat Gheorghe Bîlici.
„Vom ţine cont neapărat de observaţiile epigramiştilor, la fel cum am ţinut cont şi de observaţiile de anul trecut ale actorului Gheorghe Pîrlea, enunţate la fel în ziarul dumneavoastră”, ne-a spus Viorica Culeac, una dintre organizatoarele festivalului, regizor de teatru dramatic la Casa de cultură din Todireşti. Dînsa a subliniat ca aceste critici, venite din partea unor profesionişti, sînt binevenite. „Voi aştepta cu nerăbdare „Expresul”, pentru a citi tot ce au spus cei doi epigramişti şi a-mi face notiţe, astfel ca la ediţia următoare să fim mult mai buni”, a mai spus ea.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *