Angajarea romilor – o problemă încă nesoluționată

Imagine simbol: www.anofm.md

Imagine simbol: www.anofm.md
Imagine simbol: www.anofm.md

Circa 95 la sută dintre romii din raionul Nisporeni nu sînt angajați oficial în cîmpul muncii, aceștia muncind preponderent la negru.  Datele respective au fost oferite de către Agenția de Ocupare a Forței de Muncă (AOFM) Nisporeni. Rata șomajului printre cetățenii de etnie romă de aici este cu 50% mai mare decît printre ceilalţi cetăţeni.
Cauza principală a acestei discrepanțe, susțin specialiștii, rezidă în faptul că angajatorii refuză,  de multe ori,  să accepte romi, invocînd diferite motive. ”Romii sînt văzuți adesea ca ”alții”, și nu ca cetățeni cu drepturi depline”, menţionează Olga Batîru, specialist principal la AOFM Nisporeni. Dînsa afirmă că, urmare a acestei atitudini, romii „s-au izolat și nu au încredere în autorități, ceea ce îi face vulnerabili în societate”.
Există însă și reversul medaliei. Dificultățile cetăţenilor de etnie romă de a se angaja în cîmpul muncii sînt determinate de nivelul redus de instruire a lor. Mulţi dintre ei nu au nici măcar studii gimnaziale şi, din acest motiv, nu pot beneficia nici măcar de cursurile de însușire a unor meserii, organizate de AOFM. Potrivit Olgăi Batîru, mai există un număr considerabil de romi care nu au acte de identitate, nemaivorbind de carnete de muncă.
Reieșind din situația creată, specialiștii AOFM Nisporeni au organizat un seminar de informare pentru romi, la care au participat 22 de șomeri de etnie romă. Pe lîngă faptul că aceștia au fost informați despre serviciile de care pot beneficia la agenție, ei au fost îndemnaţi să-și dea copiii la şcoală, să insiste ca aceştia să înveţe şi să obţină studiile necesare, astfel ca pe viitor să se poată bucura de mai multe oportunități de angajare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *