Sărbătoare a primăverii, sărbătoare a reînvierii
Locuitorii satului Bravicea au trăit, la început de martie, un frumos eveniment. Casa de cultură a adunat lumea sub încîntătoarele melodii ale Fanfarei de la Şcoala de Arte din sat, conducător Ion Harea, ademenind, totodată, primăvara cu „Un mărţişor pentru mama”.
Dorind să ducă mai departe nobila tradiţie a Mărţişorului, sărbătoarea a pornit cu desfăşurarea, la Muzeul satului, a unui concurs de confecţionare a mărţişoarelor, la care au meşteşugit, în cea mai mare parte, elevi, dar şi maturi. Juriul a stabilit învingătorii: locul I – Marina Colun; locul II – Cătălin Usatîi şi Cristian Burcă; locul III – Damian Usatîi, Ecaterina Burlea şi Cristina Cojocaru.
Totodată, a fost trecută în revistă expoziţia organizată de ONG „Prosper-Infoprim” privind demararea Proiectului cultural „Casa de cultură – model de consolidare a comunităţii locale printr-un parteneriat civil”, finanţat de Fundaţia „Soros”, amenajată în holul Casei de cultură. Aceasta a cuprins cîteva secţii: costumul popular feminin, cu simpaticele ii brodate cu migală şi dragoste de către elevii liceului, sub îndrumarea Elenei Bejan. Activitatea dînsei, susţinută şi de ONG „Prosper-Infoprim”, este un început important, la care satul visa de mai mulţi ani. În munca lor de creare a costumului popular bravicenii s-au condus de poveţele Elenei Postolache-Iarovoi, doctor în istorie, astfel că rezultatul a fost unul pe măsură, aducînd satisfacţii tuturor sătenilor.
Au fost expuse aprecierii publicului şi feţele de masă, croşetate de mîinuţele fetelor, dar şi ale băeţilor din Bravicea; iconiţe brodate şi bătute cu mărgeluşe; şaluri de diverse culori. Multiplele obiecte împletite din fibre vegetale au încîntat ochiul, dar şi sufletele celor prezenţi. Astfel, vizitatorii au „descoperit” talentul copiilor, ademeniţi în această minunată fantezie de către Irina Melnic. Au înfrumuseţat expoziţia şi melestee, citoare, cuiere, cupe, butoiaşe minuscule, toate confecţionate de către băieţi, sub îndrumarea meşterului popular Grigore Harea.
Partea a doua din programul zilei a fost un concert dedicat femeilor. La intrarea în sala mare de concerte fiecare a primit cîte un mărţişor. Cuvîntul de salut al primarului Constantin Popa a mobilizat lumea adunată, dornică de comunicare, dîndu-i destul material pentru meditaţii la tema păstrării tradiţiilor naţionale. Şi părintele-paroh Rostislav a îndemnat oamenii să respecte tradiţiile, inclusiv Postul mare, care vine să purifice spiritele creştinilor.
Ansamblul de muzică uşoară „Struguraş”, condus de Boris Iurcu, el şi director al Casei de cultură din Bravicea, a bucurat asistenţa cu un impresionant concert. Cîntecele, presărate pe ici-colo cu poezii recitate de elevi, combinat cu dansurile naţionale pregătite de Petru Rutcovchi, au dat un rezultat formidabil acelei zile de duminică. Regia, aparţinînd Svetlanei Rîşcovan, s-a dovedit a fi bine chibzuită.
Nu a fost lăsată în umbră nici valoarea cărţii, fiind amenajată o expoziţie de carte tematică, pregătită de bibliotecarele Angela Zatic şi Emilia Pîrlici.
Generozitatea primăriei s-a manifestat în încheiere, printr-o masă plină de bunăvoinţă şi atenţie, consacrată tuturor femeilor prezente.
Intenţiile Proiectului cultural „Casa de cultură – model de consolidare a comunităţii locale printr-un parteneriat civil” şi-a îndeplinit întru totul obiectivele propuse, demonstrînd corectitudinea modalităţii de implementare în procesul de educare şi formare a unei generaţii sănătoase pentru viitorul satului.
Pentru „Expresul”,
Nadia Pruteanu, directoarea Muzeului satului,
Bravicea, CĂLĂRAŞI
Lasă un răspuns