Sezonul ghioceilor este în toi. Dar şi cel al braconajului

În fotografie: Urmele răufăcătorilor în pădurile nisporenene

În fotografie: Urmele răufăcătorilor în pădurile nisporenene
În fotografie: Urmele răufăcătorilor în pădurile nisporenene

Ploua mărunt, iar vremea posomorîtă mai că te făcea să stai în casă, lîngă o sobă călduţă. Am ales altceva. Am ales să merg, alături de şeful serviciului regenerări din cadul Întreprinderii pentru silvicultură ”Nisporeni-Silva”, Vasile Mîrza, pădurarul Ocolului silvic Păruceni, Mihai Potînga, și specialistul principal la Inspecția ecologică din Nisporeni, Gheorghe Lupu, într-o razie prin… pădure.
Scopul era clar: depistarea unor eventuali braconieri.
Sezonul ghioceilor e în toi şi, deşi sînt incluși în Cartea Roșie, iar vînzarea lor este strict interzisă, aceste flori gingaşe pot fi văzute în mîinile unor comercianţi fără scrupule.
Pe 4 martie, la Chișinău a fost reținută o femeie, în vîrstă de 36 de ani, originară din Păruceni, Nisporeni, care vindea ghiocei în cantități mari. Ea a recunoscut că ”marfa” i-a fost transmisă de sora sa prin autobuzul de rută. Pentru un buchețel cerea 15 lei. În schimb, pentru activitatea sa ilegală, s-a ales cu o amendă de pînă la două mii de lei.
Ghioceii, la Păruceni, cresc doar într-un loc anume, departe de ochii lumii, cam la vreo patru kilometri de Ocolul silvic. Acel loc se află în aria protejată ”Seliște-Leu”.
Am mers mai bine de o oră, mestecînd glodul şi ridicîndu-ne în deal, pe o cărărușă lunecoasă. Ploaia nu mai contenea. În cele din urmă, am descoperit, într-o poieniţă, ”vestitorii” primăverii. Ne așteptam să întîlnim aici și culegători de ghiocei, dar n-a fost să fie.
Se vede că timpul urît de afară i-a speriat în acea zi. În schimb, am depistat urmele lăsate de ei în zilele anterioare: ghiocei rupţi, aruncaţi peste tot, cepe distruse. ”Probabil, și-au făcut buchețelele chiar aici, în pădure, ducîndu-se apoi acasă cu ”marfa”deja pregătită pentru vînzare”, a făcut o remarcă pădurarul Mihai Potînga. Chiar dacă, zice, face zilnic înconjurul pădurii, nu a avut noroc să-i rețină.
Condrumeții mei au recunoscut că, în pofida măsurilor de protecție care se iau anual, aceste flori continuă să fie rupte și furate din pădure. ”În cîțiva ani, dac[ lucrurile nu se vor schimba, riscăm să admirăm ghioceii doar în cărți și fotografii”, a conchis Gheorghe Lupu, subliniind că braconierii nu ţin cont nici chiar de amenda ce variază între 1000 şi 2000 de lei.
Pe drum, am aflat de la Vasile Mîrza că ghioceii pe care ne-am pornit să-i căutăm reprezintă o varietate care înfloreşte în luna martie, dar mai există un soi, mai timpuriu, care înfloreşte în  ianuarie-februarie. ”De regulă, ghioceii din martie au flori mai mășcate și, respectiv, sînt mai căutați de comercianți – pentru aspectul mai atrăgător”, a explicat dînsul.
La întoarcere, acelaşi Vasile Mîrza a menţionat că, în acest an, a văzut în pădure mai mulți ghiocei decît în anul trecut, ceea ce îl face să spere că încă nu totul e pierdut.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *