Primul pas spre realizarea unui vis frumos

În fotografie: Vadim Cozariuc

În fotografie: Vadim Cozariuc
În fotografie: Vadim Cozariuc

28 februarie 2014. Curtea Brigăzii nr. 1 de infanterie motorizată din Bălți este plină cu oameni. Lumea se înghesuie să-și facă un loc în față, lîngă platoul unde stau nemișcați, cu armele la piept, 230 de tineri care, cu o lună în urmă, au schimbat straiele civile pe cele militare. Acum se pregătesc să depună jurămîntul militar.
Prin mulțime încearcă să-și facă loc și soții Elena și Andrian Cozariuc din Ungheni. Pentru ei, ultima zi de iarnă a acestui an va rămîne în memorie ca o zi importantă, căci fiul lor, în vîrstă de 19 ani, Vadim, s-a numărat printre cei ce au jurat credinţă Patriei.
De acum încolo, în următoarele 11 luni, el va fi rupt de cuibul părintesc.
Decizia de a face armata i-a aparținut în totalitate lui Vadim, iar părinții i-au susținut alegerea.  Altfel nici nu putea fi, pentru că mama, Elena Cozariuc, știe mai bine decît oricine că armata va face din feciorul său un bărbat adevărat. Dînsa cunoaște acest sistem nu din auzite. Ea este angajată la Centrul militar teritorial Ungheni.
”Armata oferă tinerilor nu numai condiții bune de trai, pe care, de obicei, mizează toate mamele băieților, dar și posibilități să-și continue cariera militară”, vine cu o explicație Elena Cozariuc.
Cu toate acestea, emoțiile o copleșesc. ”Vadim mi-a spus că vrea să meargă într-o unitate unde disciplina este la cel mai înalt nivel”, continuă dînsa, după care adaugă cu mîndrie că băiatul ei își va satisface serviciul militar în una dintre unitățile militare de elită din Chișinău: în Compania de onoare a Batalionului de gardă, acolo unde se pregătesc soldați pentru garda de onoare a președintelui țării. Pentru a ajunge în acea unitate, tînărul a trebuit să treacă o selecție dură, căci există criterii bine stabilite. Contează fiecare centimetru de înălțime, culoarea ochilor, nemaivorbind de testele de inteligență.
Potrivit mamei sale, băiatul visează demult la o carieră militară. După absolvirea liceului, a încercat la Academia militară ”Alexandru cel Bun ” din Chișinău, dar nu a reuşit. Eşecul însă nu l-a oprit din drumul său și, iată, astăzi este deja în rîndul tinerilor soldați.
În acea zi, bucuria familiei Cozariuc a fost împărtășită și de bunicul lui Vadim, Boris Cozariuc. Dînsul zice că e mîndru de faptul că a ajuns să-și vadă primul nepot plecînd la armată. ”O să treacă școala bărbăției, așa cum au făcut-o toți bărbații din familia noastră”, a subliniat, vădit emoționat, bunicul.
”Asemenea tineri ca Vadim, care au absolvit şi liceul, au mari perspective în domeniul militar, cum ar fi un salariu bun și o carieră de succes. Important doar e să fie dorință”, spune Dumitru Boiciuc, șeful Secției recrutare-încorporare la Centrul militar teritorial Ungheni. Potrivit dînsului, în acea zi, la Bălți, au depus jurămîntul militar 35 de tineri din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași, care au fost repartizaţi ulterior în unităţile militare din întraga ţară.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *