„Oglinjoară, oglinjoară, unde este cel mai mare mărțișor din țară?”

În fotografie: Mărţişorul de la Zberoaia Fotografie: Facebook.com

În fotografie: Mărţişorul de la Zberoaia Fotografie: Facebook.com
În fotografie: Mărţişorul de la Zberoaia
Fotografie: Facebook.com

De veţi merge la Zberoaia, de departe veţi vedea şi veţi admira simbolul primăverii, alb-roşu. Primarul satului, Damian Pîrlici, a decis să prindă un singur mărţişor întregului sat. Și, cum satul este mare, edilul s-a gîndit că și mărțișorul trebuie să fie unul pe măsură.
”M-am gîndit că Zberoaia merită să poarte cel mai mare mărțișor din țară. De aceea am decis să-l realizez chiar eu”, a declarat primarul pentru ”Expresul”, menționînd că ideea i-a venit spontan, în ajun de 1 martie și a fost susținută de fiica sa mai mică, Monica, în vîrstă de 11 ani. Anume ea i-a sugerat tatălui din ce materiale ar putea realiza un mărțișor gigantic. Astfel, pentru șnurul mărțișorului, au fost utilizate două fire metalice cu o lungime de cîte șase metri fiecare. Acestea au fost înfășurate cu 30 de metri de panglică roșie și, respectiv, 30 de metri de panglică albă.
La fiecare capăt al șnurului a fost prinsă cîte o anvelopă uzată, una vopsită în roşu, iar cealaltă – în alb. În acest scop a fost folosit cîte un kilogram de vopsea. După ce creația „hand-made” a primarului de Zberoaia a fost finalizată, ea a fost instalată în parc, pe o bară metalică. Pentru a o ridica şi a o instala, a fost nevoie de ajutorul a trei bărbați puternici.
Acum, cei ce trec pe lîngă parcul de la intrarea din sat nu mai contenesc să admire simbolul primăverii, mărţişorul, care are o înălțime de peste trei metri.
Mai în glumă, mai în serios, Damian Pîrlici ne-a spus că, la sfîrşitul lui martie, va „agăţa” mărțișorul, așa cum prevede tradiția, într-un copac din pădure, iar la anul va realiza un mărţişor şi mai mare, și mai frumos.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *