Numărul copiilor bolnavi de tuberculoză e în creştere

Imagine simbol: stiri.ph

Imagine simbol: stiri.ph
Imagine simbol: stiri.ph

Trei fraţi: o fetiţă de 15 ani şi doi băieţi de trei şi, respectiv, şase ani, se tratează, în prezent, de tuberculoză. Boala au luat-o chiar de la tatăl lor. Potrivit Tatianei Cheptonari, psiholog la Centrul de suport pentru bolnavii de tuberculoză, boala la copii a fost depistată absolut întîmplător, atunci cînd s-a decis să fie plasaţi la Centrul ftiziopneumonologic de reabilitare din Corneşti, pentru a fi izolaţi de tatăl bolnav.
Nu au mai ajuns la acel centru din Corneşti, supranumit de localnici sanatoriu antituberculos, ci în instituţii specializate, unde urmează tratamentul care se impune în asemenea cazuri. Mama, de data aceasta, a scăpat de boală, chiar dacă, anterior, şi ea, şi soţul ei mai fuseseră bolnavi. Boala a recidivat acum doar la bărbat.
Potrivit Lidiei Crăciun, directoarea Spitalului raional Ungheni, numărul copiilor bolnavi de  tuberculoză a crescut simţitor la acest început de an, ajungînd pînă la opt, în comparaţie cu tot anul 2013, cînd au fost luaţi în evidenţă doar trei copii.
„Este un indicator foarte prost”, a subliniat dînsa, accentuînd, totodată, că majoritatea copiilor bolnavi provin din familii defavorizate.
Pentru ca situaţia să revină la normalitate, Emilia Dadus, medic ftiziopulmunolog-pediatru la Centrul de suport pentru bolnavii de tuberculoză, spune că au fost întreprinse deja unele măsuri de protecţie a copiilor din aceste familii. „Lucrăm mult mai intens pentru a depista maladia în fază iniţială”, explică dînsa. O mai mare atenţie se acordă copiilor aflaţi în grupurile de risc.
Dar şi părinţii, potrivit doctorului. Trebuie să fie mai atenţi şi, imediat ce au observat unele simptome neclare la copii, cum ar fi: scăderea bruscă a greutăţii, durerile de cap, oboseala fizică, infecţiile frecvente ale căilor respiratorii, febra continuă, să se adreseze la medicul de familie.  La ora actuală, majoritatea copiilor bolnavi de tuberculoză sînt din regiunea Corneşti. „În acea regiune avem înregistrate şi cele mai multe focare de tuberculoză, probabil aceasta este principala cauză de îmbolnăvire a copiilor”, vine cu o explicaţie Emilia Dadus.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *