Arde iarba, ard copacii

Imagine simbol: incomod-media.ro

Imagine simbol: incomod-media.ro
Imagine simbol: incomod-media.ro

Peste 60 de cazuri de intervenţie a pompierilor din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi la stingerea focului provocat de arderea necontrolată a vegetaţiei uscate s-au întregistrat doar în ultimele zile. Au fost afectate hectare întregi de terenuri, a fost distrusă flora şi fauna.
În acest context, pompierii avertizează asupra respectării regulilor generale de apărare împotriva incendiilor odată cu începerea sezonului de primăvară – vară.
„Rugăm cetăţenii să fie mai prudenţi cu focul deschis, să nu admită lipsa supravegherii şi propagarea acestuia pe arii extinse”, a dorit să se adreseze, prin intermediul „Expresului”, Grigore Rîlea, şef serviciu în cadrul Secţiei Situaţii Excepţionale Nisporeni.
„Cei ce desfăşoară acţiuni de ardere a vegetaţiei uscate, a miriştilor, deşeurilor şi altor materiale combustibile sînt obligaţi să respecte prevederile reglementărilor în domeniu. Arderea resturilor vegetale, a miriştilor se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi”, a subliniat şi  Valentina Bordianu, inspector superior în cadrul Direcţiei Situaţii Excepţionale Ungheni.
Apropo, conform Codului Contravenţional al Republicii Moldova, pentru incendierea intenţionată a ierbii uscate, ce poate provoca daune naturii şi mediului înconjurător, se prevede o amendă în mărime de 100 unităţi convenţionale (2000 lei).
Primarii – calmi şi… indiferenţi
În conformitate cu legislaţia în vigoare, primarii sînt şi preşedinţii comisiilor locale pentru situaţii excepţionale. „Aceasta înseamnă că ei trebuie să asigure îndeplinirea măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe teritoriul din subordine, să mobilizeze cetăţenii la prevenirea şi stingerea incendiilor, să contribuie la crearea formaţiunilor benevole de pompieri, la instruirea şi asigurarea lor tehnico-materială”, face explicaţiile de rigoare Grigore Rîlea, după care menţionează: “Nu toţi însă vor să înţeleagă acest lucru. Unii tratează cu neglijenţă aspectul respectiv, iar uneori nici măcar nu răspund la telefon cînd vine vorba de organizarea formaţinii benevole de pompieri a localităţii, atunci cînd este necesar de a interveni la stingerea ierbii uscate sau a unei case de locuit”.
Toţi dau vina pe pompieri că nu ar interveni prompt, că nu ar face tot ce e necesar pentru a stinge incendiile.  “Dar locurile unde se incendiază vegetaţia uscată, de cele mai multe ori, sînt inaccesibile tehnicii de intervenţie a pompierilor. În plus, cu o echipă de 3-4 pompieri este destul de greu să intervii la faţa locului şi să lichidezi incendiul pe arii extinse. Este necesară intervenţia unui grup mai numeros de persoane, iar formaţiunile benevole de pompieri ale localităţii ar fi mai mult decît binevenite în asemenea situaţii”, susţine Grigore Rîlea.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *