Reabilitarea drumurilor locale. Promisiunile sună bine

Fotografie din arhiva redacţiei Expresul

Fotografie din arhiva redacţiei Expresul
Fotografie din arhiva redacţiei Expresul

Peste 80 de drumuri noi, reabilitate, vom avea, la final de an, în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călăraşi. Banii, circa 44 milioane de lei, vor fi alocaţi din Fondul Rutier.
Este o premieră, căci niciodată pînă acum nu s-au dat atîtea milioane pentru drumurile locale. De fapt, banii urmează să fie daţi.
Deocamdată, există doar promisiunile, care sună bine. Şi un Program privind repartizarea mijloacelor Fondului Rutier, adoptat la şedinţa Guvernului din 12 februarie!
L-am examinat cu atenţie şi iată ce am stabilit.
CĂLĂRAŞI
Suma planificată pentru raionul Călăraşi este de 15 milioane 450 mii de lei şi e cea mai mare din cele trei raioane. Vor fi reabilitate drumuri din 22 de localităţi. Astfel, sînt prevăzute cîte 400 mii de lei pentru reabilitarea unor drumuri locale în 11 sate din raion: Bahmut, Meleşeni, Bravicea, Pîrjolteni, Peticeni, Onişcani, Pituşca, Sadova, Nişcani, Dereneu, Răciula.
Aceeaşi sumă, 400 mii de lei, va primi din Fondul Rutier şi oraşul Călăraşi, unde se planifică reabilitarea a trei segmente de străzi, fără să fie menţionate care-s acestea.
Cei mai mulţi bani în raionul Călăraşi sînt prevăzuţi pentru satul Horodişte. Este vorba de 2 milioane 616 mii 559 lei şi vor fi utilizaţi pentru reparaţia drumului spre biserică și cimitir. O sumă importantă, de  2 milioane 200 mii, se va îndrepta spre Sipoteni, pentru reparaţia drumului central şi construcţia altor cîtorva drumuri. La Hirova vor veni 1 milion 600 mii de lei, la Temeleuţi – 650 mii lei, la Ţibirica – 600 mii lei, la Hîrjauca – 513 mii 441 lei, iar la Rădeni –  500 mii lei. Pentru reparaţia drumurilor şi a podurilor din Vălcineţi sînt prevăzute 750 mii de lei. Alte 900 mii de lei sînt prevăzute pentru reparația capitală a străzii Tineretului de la Tuzara,
Va fi reparat şi drumul Hîrbovăț – Hoginești, în variantă albă, fiind planificate din Fondul Rutier 320 mii de lei.
NISPORENI
Se pare că raionul Nisporeni e cel mai norocos la acest capitol. Fiind cel mai mic din regiune, atît ca suprafaţă, cît şi ca populaţie, banii planificaţi pentru reparaţia drumurilor sînt doar cu cîteva sute de mii mai puţini decît la Călăraşi şi cu aproape un million mai mulţi decît la Ungheni.
Deci, sînt prevăzuţi, pentru reparaţia şi reconstrucţia drumurilor, din circa 25 de localităţi, 14 milioane 730 mii de lei.
Cei mai mulţi bani, 1 milion 630 mii de lei, vor merge la Bălăneşti, unde se planifică reparaţia unui drum local şi a dumului de acces spre Găureni. Tot peste un million de lei, mai exact 1 milion 400 mii de lei, se planifică pentru reparaţia unor sectoare de drum de pe străzile: Lapușnița, Ion Creangă, Dacia, Tîrgului, George Coșbuc din oraşul Nisporeni. Cîte un million de lei este prevăzut pentru construcţia şi reparaţia unor drumuri din Vărzăreşti şi Boldutreşti.  La Grozeşti vor merge 800 mii de lei, iar cîte 700 mii de lei – la Mileşti, Şişcani, Valea Trestieni, Marinici şi Cioreşti. Pentru reparaţia unor drumuri din Cristeşti şi Călimăneşti sînt prevăzute cîte 500 mii de lei.
Cîte 400 mii de lei vor merge, pentru reparaţia de drumuri, spre: Bălăureşti, Zberoaia, Bărboieni, Selişte, Vînători, Iurceni, Bursuc, Brătuleni  Bolţun, Soltăneşti, Ciuteşti,.
UNGHENI
Raionul Ungheni, dacă e să ţinem cont de suprafaţă şi numărul de localităţi, va avea parte de o sumă mai modestă din Fondul Rutier – 13 milioane 810 mii lei, bani ce vor fi utilizaţi pentru reabilitarea unor drumuri din 27 de localităţi.
În oraşul Ungheni va fi reparată strada Romană – 2,4 kilometri, dar şi cîteva drumuri din sectorul  Dănuţeni. În acest scup este planificată suma de 3 milioane 60 mii de lei.  Spre comuna Mănoileşti se va îndrepta 1 milion 450 mii de lei. O sumă considerabilă, de 900 mii de lei, este planificată pentru reabilitarea unor drumuri din Costuleni, iar 650 mii de lei – pentru Măcăreşti. Spre Sculeni se va îndrepta suma de 600 mii de lei. Satul Condrăteşti va primi 450 mii de lei, Pîrliţa – 400 mii de lei, iar Morenii Noi, Teşcureni şi Buciumeni – cîte 380 mii de lei. La Năpădeni vor merge 360 mii de lei. Cîte 300 mii de lei sînt planificate pentru reabilitarea drumurilor în: Boghenii Noi, Buşila, Chirileni, Todireşti, Floriţoaia Veche, Unţeşti, Cornova, Bumbăta, Valea Mare, Cetireni, Zagarancea şi Sineşti. Pentru drumurile din Măgurele şi Negurenii Vechi sînt planificate cîte 200 mii de lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *