Profesia de mamă e tot mai necesară

Imagine simbol: mama-in-era-varsatorului.blogspot.com

Imagine simbol: mama-in-era-varsatorului.blogspot.com
Imagine simbol: mama-in-era-varsatorului.blogspot.com

Pînă la vîrsta de şapte ani, Ionel nu a ştiut ce înseamnă grijă părintească, nu a ştiut ce înseamnă căldură maternă, nu a ştiut ce înseamnă să se joace cu tata prin curte.
Părinţii au uitat de el. Tata s-a recăsătorit, iar mama a plecat într-o direcţie necunoscută şi n-a mai dat nici o veste. Una dintre bunici a decedat, cealaltă nu a vrut să-l accepte. Bunicul, unicul  care mai putea să-i acorde atenţia necesară, nu s-a grăbit s-o facă.
Astfel, băieţelul, mai mult flămînd decît sătul, era lăsat în voia sorţii, tot hoinărind pe drumuri. Se pare însă că norocul nu l-a părăsit cu totul. Un singur apel telefonic la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) Ungheni i-a schimbat viaţa.
Acum, el are un acoperiş deasupra capului, mîncare caldă la timp şi merge regulat la şcoală. Mai mult ca atît, a ajuns să fie unul dintre cei mai buni elevi în clasa sa de la gimnaziul din Alexeevca.
Alături i-a fost şi-i rămîne Svetlana Morari, asistent parental profesionist din sat. Anume în grija ei se află Ionel. „E un băieţel cuminte, ascultător şi responsabil”, îl caracterizează dînsa. Timp de cinci ani, de cînd este angajată la DASPF  Ungheni în calitate de asistent parental profesionist, prin casa ei au trecut deja 11 copii din familii defavorizate, cu multiple probleme. Le-a întins o mînă de ajutor, i-a sprijinit moral. Fiind pedagog de profesie, a ştiut întotdeauna cum să găsească cheia către sufletul fiecărui copil, a ştiut cum să-i apropie. Îi place ceea ce face şi s-a ataşat cu adevărat de cuvîntul „copil”.
Ionel ar dori să-i zică „mama”, ea însă refuză. „Nu am dreptul, aşa îmi e profesia: doar să am grijă, pe un anumit termen, de aceşti copii”, explică Svetlana Morari, recunoscînd, totodată, că Ionel este acum totul pentru ea. Zilnic, merg împreună la şcoală, împreună revin acasă. Mai mult ca atît, l-au îndrăgit pe băiat şi feciorii dînsei.
“Asistenţa parentală profesionistă este un serviciu social, care oferă copilului rămas fără ocrotirea părintească îngrijire familială substitutivă”, spune Marina Croitoru, şefa Secţiei protecţia familiei şi copilului din cadrul DASPF, subliniind că scopul acestui serviciu este protecţia temporară a copilului aflat în situaţie de risc. E cu mult mai bine şi mai indicat pentru copil decît instituţionalizarea acestuia. În familie el cunoaşte alte valori şi beneficiază de o educaţie şi îngrijire specială, căci asistentul parental profesionist primeşte salariu plus îndemnizaţii, astfel ca el, copilul, să nu ducă lipsă de nimic.
La ora actuală, în raionul Ungheni activează 29 de asistenţi parentali profesionişti, care au în îngrijire 63 de copii. Cei mai mulţi dintre ei sînt la Alexeevca, Teşcureni şi în regiunea Cula.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *