Premierele regiunii la ”Fabricat în Moldova”

În fotografie: Uleiul de porumb, prezentat de Ala Nichita

În fotografie: Uleiul de porumb, prezentat de Ala Nichita
În fotografie: Uleiul de porumb, prezentat de Ala Nichita

”Calitate și competitivitate”, acesta a fost genericul expoziției ”Fabricat în Moldova”, ediția a XIII-a. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 29 ianuarie – 2 februarie la Moldexpo și a adunat antreprenori din toate colțurile țării, care au prezentat produse de marcă autohtonă, demne de toată lauda consumatorilor.
Lăudate și la mare căutare au fost și produsele fabricate la Călărași, Nisporeni și Ungheni. Or, antreprenorii din regiune s-au pregătit înainte de a merge la expoziție, dorind să atragă cît mai mulţi vizitatori la standurile lor. Unul dintre „șiretlicuri” au fost…  premierele. Am reușit să mă conving personal că, acolo unde exista inscripția ”Nou” sau ”Premieră”, lumea dădea busna.
CĂLĂRAȘI
Standul producătorilor călărășeni a fost plin cu toate bunătățiurile: lactate, mezeluri, dar şi costume naționale, oale de la Hogineștii lui Vasile Goncear și multe alte produse cu renume.
O premieră însă a fost vesela tradițională din ceramică de la Victor Gorea, etalată la expoziție cu marca ”Art-Ceramica”. Deși, la prima vedere, cu articolele din ceramică nu ma poți uimi pe nimeni, Victor Gorea a îndrăznit să creadă că îi va reuși acest lucru și s-a lansat recent în acest domeniu. Dînsul are și argumente în acest sens. Lutul, susține bărbatul, a fost mereu un produs natural și ecologic. Sesizați de unde vine denumirea „Art-Ceramica”? Vor fi de toate: şi veselă, şi vaze de tot felul și de toate mărimile, și jucării sau bibelouri – toate din ceramică.
Ceramistul a recunoscut că îşi creează lucrările în Ucraina, dar materia primă este din Călărași. De aceea a ales să reprezinte anume Călărașiul la Expoziția ”Fabricat în Moldova”.
NISPORENI
La standul producătorilor nisporeneni vizitatorii au făcut coadă. În primul rînd, toți s-au grăbit să degusteze un nou produs lansat pe piață de întreprinderea ”Nis-Struguraș”. Este vorba de „Muscat Rose”, vin spumant demidulce care, potrivit Iuliei Durleșteanu, manager de marketing al fabricii, este un produs unic în Moldova. „Fabricat dintr-un amestec de struguri Muscat și Cabernet-Sauvignion, acest Muscat Rose are o culoare roz strălucitoare și o aromă fină. Servit la o masă de sărbătoare, nu va fi lăsat să stea mult în pahare”, ne-a încredințat dînsa. Şi la expoziţie, cine a avut ocazia să degusteze noul produs, nu a plecat fără să cumpere măcar o sticlă de Muscat Rose.
Încă o premieră a fost uleiul de porumb. Este realizarea cea mai recentă a familiei Ala și Serghei Nichita, cei ce s-au făcut remarcaţi prin făina de porumb ”Iurceneanca”, ce se macină la o moară din satul Iurceni.
”Uleiul de porumb este o premieră şi pentru noi, nici măcar n-am reușit să-l ambalăm atractiv”, a menţionat Ala Nichita, exprimîndu-și speranța că, în scurt timp, acest produs își va găsi un loc de cinste în bucătăriile gospodinelor. Or, uleiul de porumb, susține dînsa, este bogat în vitamine și este indicat în diferite diete și remedii tradiționale naturiste.
UNGHENI
Premiera unghenenilor a fost cea mai dulce din regiune și a aparținut unor apicultori care au venit la ”Fabricat în Moldova” cu o varietate nouă de miere, de culoare albă. A fost neașteptat chiar și pentru ei înșiși, căci de douăzeci de ani încoace nu au mai recoltat miere de o aşa culoare. „De cînd mă ocup cu apicultura, nu am mai văzut aşa miere albă”, a mărturisit Victor Gladchii din Todirești. ”Probabil, albinile au făcut această miere, grație faptului că, anul trecut, condițiile climaterice au favorizat creșterea mai multor flori de cîmp, comparativ cu alți ani”, explică Victor Gladchii.
Vera Pascaru, apicultoare de la Grozasca,  la fel a recoltat o astfel de miere anul trecut. Dînsa bănuiește că a obținut-o datorită unei flori, numite busuiocul sălbatic. ”Am încercat să aflu mai multe despre această varietate de miere, dar nu am prea găsit multe răspunsuri”, a făcut dînsa o remarcă. Mierea albă, după cum a fost denumită de apicultori, are o consistență untoasă, ceea ce a atras atenţia multor vizitatori, aceştia confundîndu-l cel mai frecvent cu untura de bursuc.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *