Maria Calchei: „Calitatea vieții copiilor nu trebuie să depindă de donații”

Maria CalcheiMaria Calchei, pedagog-psiholog la centrul pentru copii „Casa pentru toți” din Ungheni
În centrul nostru beneficiază de servicii de intervenție timpurie peste 70 de persoane. Spun persoane pentru că specialiștii noștri ajută și tineri de până la 20 de ani. Știm că serviciile de intervenție timpurie sunt destinate copiilor de până la trei ani, însă condițiile din Republica Moldova au favorizat invalidizarea multor tineri, care aveau șansa să crească normal. Acum noi încercăm să le ameliorăm situația cât de puțin, deoarece nu se poate interveni semnificativ în situația lor.
Totuși, majoritatea beneficiarilor noștri sunt micuți, de până la vârsta de șapte ani. Din păcate mulți dintre ei au dezvoltat deficiențe grave, care acum greu pot fi recuperate, anume din motivul că nu s-a intervenit la timp. De obicei, părinții spun că nu știau că bebelușul lor are careva probleme de dezvoltare sau spun că nu știau unde să se adreseze după ajutor. Este o problemă foarte gravă la nivel de țară faptul că părinții nu pot apela la specialiști în intervenție timpurie la locul de trai, nici măcar pentru o consultație simplă. În astfel de condiții, acești copii sunt lăsați în voia sorții, să crească cu probleme de dezvoltare care mai apoi se transformă în deficiențe grave care le complică viața.
În centrul nostru vin și copii din satele vecine. Părinții sunt nevoiți ca de două ori pe săptămână, cu copilul bolnav să se deplaseze cu transportul public în oraș, unde copilul participă la ședințele de kinetoterapie sau logoped. Din cauza distanței și a cheltuielilor pentru deplasare, unele familii renunță să mai vină la centru, iar din acest motiv unii copii rămân infirmi pentru toată viața. Pentru a preveni astfel de situații este nevoie ca serviciile de intervenție timpurie să fie dezvoltate și la nivel de  raioane, ca populația să aibă acces. Demult trebuia de făcut acest lucru. În țările dezvoltate aceste servicii sunt deja de câțiva ani, la noi însă tot se amână.
Deși beneficiarii noștri sunt din oraș și din câteva sate vecine, numărul solicitărilor este destul de mare. Mult mai mare decât ne permitem noi să ajutăm. Din păcate, noi putem să acceptăm doar o mică parte din ele, pentru că nu ne permitem să deservim toți doritorii, deși am face-o cu mare plăcere. Avem noroc că suntem susținuți financiar de către autoritățile publice locale, însă fără donații nu am putea exista. Cabinetele centrului sunt dotate cu utilajul necesar, însă acesta trebuie reînoit foarte des, iar jucăriile didactice, foarte necesare în lucrul cu copii, se uzează foarte repede, copii le distrug foarte repede. Astfel de jucării trebuie cumpărate o dată la trei luni. Nu avem însă bani ca să ne permitem acest lucru, de aceea ne descurcăm cum putem. E greu! Calitatea vieții copiilor nu trebuie să depindă de donații. Statul trebuie să asigure toate cheltuielile necesare pentru dezvoltarea normală a acestora.
O altă problemă cu care ne confruntăm sunt specialiștii. În ultima perioadă au început să se adreseze tot mai mulți copii cu autism sau sindromul Down. Vin la noi după ajutor, dar, ca să fiu sinceră, noi nu avem cunoștințe suficiente pentru a-i trata corespunzător. Știu că Regulamentul-cadru privind organizarea și funcționarea serviciilor de intervenție timpurie prevede și instruirea specialiștilor în serviciile de intervenție timpurie. Ne-ar fi de mare ajutor dacă acest document ar fi aprobat mai rapid, ca noi să putem beneficia de cursuri de instruire în domeniu.  Avem nevoie de informații noi, de perfecționare, de material nou conform vârstei.
Sursa: e-sanatate.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *