FOTO | Costuleni – un sat supravegheat de vecini

Costuleni-sat supravegheat de vecini3
Imagine: supravegheredevecinatate.wordpress.com

Pornind de la afirmatia: ”Ca in viata sa primesti ceva, trebuie la rindul tau  sa si daruiesti”, vecinii unei strazi dins.Costuleni, r-nul Ungheni, care sint implicati in implementarea proiectului “Supraveghere de vecinatate” sunt convinsi ca vor avea ce darui, adica activism civic si colaborare in desfasurarea de durata a proiectului.
De cind s-a aflat de acest proiect si mai ales au fost si instalate panourile de atentionare, curiosii misunau pe strada noastra. Minutele bune de conversatie si explicatie au dat roade, astfel cei interesati au aflat scopul si ce implica acest proiect.
E dovedit faptul ca nu toti oamenii gindesc la fel si mai ales nu toti au aceleasi perceptii. Cu scepticism au privit implementarea proiectului citiva vecini, aici ma refer la lipsa de informare si colaborare intre vecini. Cu parere de bine exista si vecini care sint interesati de acest proiect si chiar se bucura ca pe strada lor sint instalate ”afise portocalii” cum le spun ei. O vecina, dna. Tatiana P. sustine: “Chiar ma bucura si sunt placut surprinsa ca localitatea noastra, dar mai ales strada pe care locuiesc a fost aleasa in implementarea proiectului. Acest program ne ajuta sa ne dezvoltam relatiile cu vecinii, sa fim mai atenti la ceea ce se intimpla pe strada noastra, sa fim activi si sa colaboram. Instruirea facuta de liderul de sector ne-a imobilizat, astfel stim ce avem de facut in caz de furturi , persoane straine si alte situatii” .
Deseori locuitorii altor strazi invecinate imi adresau frecventa intrebare: “De ce doar pe strada voastra sint instalate aceste afise?”, iar eu raspundeam zimbind: “Pentru ca sintem mai norocosi!”.
Mi-as dori sa cred ca acest proiect va avea durabilitate si mai ales va prinde proportii, extizindu-se si pe alte strazi din localitate, doar asa vom putea deveni o comunitate unita, constienta si vom lupta cu fenomenului furtului din gospodarii.[wzslider]
Articol de Maria Morari / supravegheredevecinatate.wordpress.com
Foto: supravegheredevecinatate.wordpress.com


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *