De pe șantierele rusești pe cele israeliene

Fotografie-simbol www.capital.ro

Fotografie-simbol www.capital.ro
Fotografie-simbol
www.capital.ro

Au avut curaj, încredere în forţele proprii, au trecut cu brio testul profesional, dar şi cel medical şi au ajuns la muncă în Israel. Este vorba de 17 bărbaţi din mai multe localități ale regiunii Ungheni-Nisporeni-Călărași care, grație unui acord bilateral încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi cel al Statului Israel, au plecat, în anul 2013, în Israel să muncească legal în construcții, pentru un salariu lunar de 1500 dolari (19 500 de lei).
Trebuie de menționat că doritori de a pleca încolo au fost mult mai mulți, circa 170, dar au trecut toate etapele de selectare, care au fost, de altfel, foarte dure, doar 17 persoane. Sînt  datele oferite de către Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă (AOFM) din toate trei raioane: Ungheni, Nisporeni, Călărași.
Angajatorii israelieni au solicitat specialiști calificați în cofraj de construcție industrializată (cofraj – tipar de lemn sau metal utilizat la executarea elementelor de beton, beton armat sau de alte materiale pentru a li se da forma prevăzută în proiect și a le susține pînă la întărirea betonului), fierari, betoniști, placatori cu experiență în acoperirea podelelor și pereților, tencuitori. Cu excepția tencuitorilor, ceilalţi trebuiau să știe să citească planuri de construcții. Reieșind din aceasta, din regiune au plecat şase placatori, şase armatori, trei tencuitori și doi specialiști în cofraj din lemn.
Specialiștii de la toate trei AOFM susțin într-un glas că majoritatea doritorilor de a ajunge în Israel la muncă au acumulat experiența profesională în Federația Rusă, iar atunci cînd au auzit de oferta Statul Israel, au renunțat la șantierele rusești în favoarea celor israeliene.
Nisporeni
Se pare că cei mai entuziasmați de a pleca la muncă în Israel au fost, anul trecut, nisporenenii. Specialiștii AOFM Nisporeni au înscris în baza de date 96 de potențiali candidate. Angajatorii israileni au selectat doar 11 persoane, cu care au şi fost semnate contracte de muncă pe durata unui an.
Potrivit Cristinei Tabără-Savițchi, specialist superior la AOFM Nisporeni, majoritatea nu au reușit să ”prindă” un contract de muncă în Israel, pentru că nu erau specialiști calificați, dar și din cauza problemelor de sănătate. ”Se ştie că în Israel temperaturile sînt foarte ridicate, de aceea muncitorii trebuie să aibă o sănătate foarte bună”, a explicat specialistul.
În prezent, toți cei care au plecat sînt satisfăcuți atît de condițiile de muncă, cît și de trai. Cel puțin, așa ne-a comunicat Cristina Tabără-Savițchi, menționînd că a discutat chiar recent cu soțiile multor dintre nisporenenii ce muncesc acolo, care au confirmat acest lucru.
Călăraşi
Călărășenii, spre deosebire de nisporeneni, nu s-au prea grăbit să depună actele pentru plecarea la muncă în Israel. Acest fapt ne-a fost confirmat de Galina Enachi, specialist superior la AOFM  Călărași. Și asta, nu pentru că au mai multe oferte de muncă în teritoriu, ci deoarece condițiile de angajare sînt foarte dure, susține dînsa.
Totuși, au fost înregistrați în baza de date a Agenției călărășene de Ocupare a Forței de Muncă 42 de doritori, dintre care doar patru au fost angajate.
”Discutăm cu regularitate cu rudele apropiate ale muncitorilor. Pînă la moment, nu a fost înregistrat nici un caz ieșit din comun, oamenii lucrează și sînt remunerați conform contractului de muncă”, a punctat Galina Enachi.
Ungheni
Din raionul Ungheni s-au arătat interesate de oferta de muncă legală în Israel doar 29 de persoane, dintre care numai două au fost aacceptate. Numărul mic de doritori de a pleca la muncă în Israel se explică prin faptul că la Ungheni, în comparaţie cu Nisporeni și Călărași există mai multe posibilități de angajare, susţine Marcela Jitaruc, specialist superior la AOFM Ungheni,. Totodată, dînsa a specificat că monitorizează situația persoanelor angajate în Israel. Ambii bărbați țin legătura cu rudele și spun că sînt mulțumiți.
Apropo
Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă a anunțat o nouă rundă de recrutare a muncitorilor calificați pentru munca temporară legală în domeniul construcțiilor, în Israel. Cele trei agenţii de la Nisporeni, Călărași și Ungheni au înregistrat, de data aceasta, un flux mai mare de doritori, compartiv cu runda precedent. Acest fapt, spun specialiștii, se datorează unei campanii mai ample de informare. De la începutul anului curent, în regiune au depus actele circa  150 de candidați.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *