O viaţă de om dedicată satului natal

În fotografie: Vasile Talpă (în centru) înconjurat de numeroasa-i familie

În fotografie: Vasile Talpă (în centru) înconjurat de numeroasa-i familie
În fotografie: Vasile Talpă (în centru) înconjurat de numeroasa-i familie

Ar fi putut ajunge foarte departe. Ar fi putut ajunge foarte sus, căci are calităţile necesare. El însă a ales să rămînă în satul său natal. Este vorba de Vasile Talpă din Mileşti, Nisporeni. A încercat de toate în viaţa sa. De formaţie este constructor, căci a absolvit tehnicumul de construcţii din Chişinău. Astăzi, poate fi numit, fără pic de exagerare, şi om de afaceri, şi antrenor de fotbal.  Mai este, de ani buni, consilier local.
S-a născut într-o familie numeroasă – a avut 11 fraţi şi surori, el fiind badea, cel mai mare dintre fraţi şi al doilea în familie, după sora sa Maria. A mers la şcoală la vîrsta de cinci ani, pentru că aşa a vrut. Nu a putut să-i stea nimeni în cale. „Plîngea şi se bătea cu capul de pămînt, rugîndu-i pe părinţi să-l dea la şcoală odată cu mine”, îşi aminteşte sora sa mai mare. Nu au avut încotro. Iar Vasile s-a apucat serios de carte. Pînă prin clasa a treia a fost printre cei mai buni în clasă, chiar dacă era cel mai mic.
A încercat de toate în viaţă. Pe unde reuşea, pe unde – mai puţin, dar niciodată nu a cedat, nu a lăsat mîinile în jos. A mers înainte, cu capul sus, înfruntînd greutate după greutate. În anul 1982, la doar 50 de ani, îi decedează tatăl într-un accident tragic. Toată responsabilitatea pentru familia sa cade pe umerii săi. Nu a fost doborît nici de data aceasta de probleme.
Acum, la cei 55 de ani ai săi, pe care i-a sărbătorit chiar ieri, are cu ce se lăuda. În primul rînd, cu cele două fiice ale sale, care au reşit ceea ce nu a reuşit tata. Ambele au absolvit cîte o facultate, remarcîndu-se fiecare în domeniul său. Una este juristă, alta – economistă.
Mai are şi alţi copii. Sînt copii ai satului, pe care îi antrenează la fotbal, marea lui dragoste de cînd se ştie. De un an o face oficial, fiind angajat al Şcolii sportive din Nisporeni. Pînă atunci însă, zeci de ani, a făcut tot ce a putut, deseori investind din banii proprii, pentru dezvoltarea fotbalului în satul natal. E marea lui bucurie, e mîndria sa.
Multe s-ar mai putea spune despre el. Ne vom limita însă încă doar la un singur lucru, la numele său – Vasile Talpă. Se pare că e unul profetic. Vasile, din greacă, înseamnă rege, conducător.  Talpă – sprijin, bază. Şi mai are o semnificaţie într-o sintagmă – talpa ţării, adică cei de jos, de la sat. Şi atunci, nu are de ce să ne mire că şi-a dedicat toată viaţa satului natal.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *