O decizie UNESCO a scos în faţă, în toată regiunea, colindatul în ceată bărbătească

În fotografie: Colindatul în ceată bărbătească la Meleşeni, raionul Călăraşi

În fotografie: Colindatul în ceată bărbătească la Meleşeni, raionul Călăraşi
În fotografie: Colindatul în ceată bărbătească la Meleşeni, raionul Călăraşi

În premieră pentru R. Moldova, un obicei de iarnă, şi anume ”Colindatul în ceată bărbătească”, a fost înscris în lista Patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO. Evenimentul s-a produs în primele zile ale lunii decembrie 2013.
Puțini însă cunosc că, inițial, cînd a fost pregătit dosarul privind acest obicei, pentru a fi depus spre aprobare la UNESCO, un model în acest sens a servit, inclusive ceata de colindători ”Haiducii” din Meleșenii Călărașilor. Cel puțin, asta a declarat pentru ”Expresul” șeful Direcției Cultură Călărași, Sergiu Cojocaru.
Un model pentru întreaga regiune
Ceata de colindători ”Haiducii “ poartă titlul de colectiv model, fiind cu adevărat un model pentru întreaga regiune. La ora actuală, numără 14 membri, cel mai tînăr avînd 26 de ani, iar cel mai în vîrstă – 85.
”În ultimii ani, ceata de colindători de la Meleşeni este invitată la toate festivalurile din republică, este oaspete des la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală”, a menţionat   Sergiu Cojocaru, dînd de înțeles că, de fapt, acest colectiv este o carte de vizită a Călărașilor.
A fost creat acum zece ani şi este condus de Anatol Țurcanu, directorul Casei de cultură din localitate. Este unica ceată bărbătească din regiune, care nu doar colindă la festivaluri, ci chiar pe la casele oamenilor. “Probabil, satul nostru este unul deosebit, din moment ce avem o asemenea ceată bărbătească”, a explicat Anatol Ţurcanu.
Colindele sînt vechi, fiind culese, în mare parte, de la oamenii din partea locului. Colindătorii meleşeneni se mîndresc că au în repertoriu colinde deosebit de frumoase, printre care “Florile dalbe de meri dulci” sau “Bună seara, gospodari”. “Prima are peste o sută de ani”, a făcut o remarcă conducătorul cetei.
Ultima prestație a acesteia a fost chiar recent, în ajun de Crăciun pe stil vechi, la 6 decembrie. În acea seară, s-au auzit colindele în tot satul Meleşeni. Anterior, pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun pe stil nou, ceata bărbătească de la Meleşeni a evoluat în cadrul Festivalului raional “După datina străbună”.
Un imbold pentru nisporeneni
La finele lunii decembrie, în cadrul Festivalului-concurs raional al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă ”V-am ura, v-am colinda”, pe scena Casei naționale de cultură din Nisporeni au evoluat  cete bărbătești de colindători de la Nisporeni, Vărzărești, Zberoaia și Bălăurești. A fost, de fapt, o premieră, un debut al acestora. Iar imboldul a fost dat de decizia UNESCO.
Aurelia Andronache, şefa Secției Cultură și Turism din Nisporeni, a recunoscut că, pînă la includerea acestui obicei în lista Patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO, în raion nu existau nici o ceată de acest fel. Obiceiul era uitat în totalitate. Acum, s-a pus accentul pe reînvierea lui.
”Sîntem încă la început de cale, dar sperăm că, în următorii ani, vom reuși să avem cete de barbaţi colindători în mult mai multe sate”, a punctat șefa Secției cultură și turism din Nisporeni.
O temă de acasă pentru ungheneni
Și lucrătorii culturali din Ungheni au recunoscut că obiceiul ”Colindatul în ceată bărbătească” s-a dat uitării prin părțile locului. Acum, însă, graţie evenimentului de la finele anului trecut, directorii mai multor case de cultură din raion și-au propus drept o temă pentru acasă studierea mai aprofundată a acestui obicei, documentîndu-se despre existenşa lui, pe vremuri, în satele lor.  Despre aceasta ne-a comunicat Galina Moraru, specialist principal la Secția Cultură și Turism Ungheni.
”Sîntem încă stîngaci, dar deja avem primele rezultate la acest capitol”, a subliniat dînsa. Un prim pas în acest sens l-a făcut formația folclorică de barbaţi ”Perla Prutului” de la Palatul culturii din Ungheni, condusă de Adrian Langa. Pe 25 decembrie, a prezentat un colind la Festivalul obiceiurilor și tradițiilor de iarnă ”După datina străbună”.
Tot un debut, dar deja la început de an, pe 12 ianuarie, l-a avut formaţia “Prutenii” de la Măcărești, condusă de Mihail Ganga, la un festival de colinde, organizat de Secția cultură și turism în parteneriat cu Episcopia de Ungheni și Nisporeni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *