Doar scrum şi funingine pe o suprafaţă de circa 1000 de metri pătraţi

În fotografie: După incendiu

În fotografie: După incendiu
În fotografie: După incendiu

În ajunul Sfîntului Vasile, pe 13 ianuarie, locuitorii satului Novaia Nicolevca din preajma Ungheniului s-au trezit cu un fum pătrunzător în curţi. Se întunecase peste tot, nu se mai vedea nimic din cauza fumului dens, care se ridicase pînă la cer.
Ce s-o fi întîmplat? Aveau să afle mai tîrziu. Mare le-a fost mirarea, dar şi indignarea. Nişte persoane iresponsabile au dat foc vegetaţiei uscate de pe marginea drumului. A ars nu doar iarba, ci şi tulpinile unor copaci. Doar scrum şi funingine pe o suprafaţă de circa 1000 de metri pătraţi.
Apelul telefonic a parvenit la serviciul 901 la ora 13.55. „Băieţii au fost operativi, n-ai ce zice. Autospeciala a venit foarte repede, imediat ce am telefonat”, ne-a spus un angajat al SA „Drumuri-Ungheni”, Iurie Cojocaru, care lucra în acea zi la tăierea copacilor din zonă. Anume el a informat pompierii despre cele întîmplate.
„La început, am auzit nişte pocnituri. Nu înţelegeam de unde vin. Cînd am întors capul, am văzut fumul, apoi şi flacăra”, povesteşte un alt angajat al SA „Drumuri-Ungheni”, Ion Creţu. Fost pompier, nu s-a pierdut cu firea. A lăsat totul şi s-a apucat să le ajute pompierilor sosiţi la faţa locului la stingerea incendiului. A fost nevoie de aroape două ore pentru a domoli flăcările. Martorii spun că focul se răspîndea foarte repede, iar flacăra ajunge la o înălţime de patru-cinci metri. „Era totul negru în jur, nimic nu se vedea.
Eu mă orientam după linia albă de pe marginea drumului”, povesteşte Ion Creţu.
Şi maşinile mergeau foarte încet. Şoferii erau nedumeriţi, iar pericolul – iminent. Datorită agenţilor de patrulare rutieră, veniţi la faţa locului, datorită pompierilor, nu s-a întîmplat nici o tragedie, nu a fost perturbată circulaţia rutieră.
Vegetaţia însă a rămas vizibil afectată. „Abia în primăvară, cînd va începe înverzirea, vom putea şti cu exactitate ce daune au fost provocate florei de aici”, ne-a spus Grigore Vlas, şeful Serviciului Control Ecologic Ungheni.
Făptaşii  nu au fost încă stabiliţi. Nu se cunosc nici cauzele incendiului. Potrivit Valentinei Bordeianu, inspector superior la Direcţia Situaţii Excepţionale Ungheni, se presupune ca incendierea a fost făcută intenţionat.
Persoanele care vor fi găsite vinovate riscă o amendă de la 2000 la 10000 de lei. Dacă e vorba de persoane fizice, amenda nu va fi mai amre decît de 3000 de lei. În cazul unor persoane juridice, amenda variază între 8000 şi 10000 de lei. În plus, ar putea fi aplicate amenzi şi pentru vătămarea arborilor – între 800 şi 1000 lei.
Este primul incendiu provocat de arderea vegetaţiei uscate la Ungheni în acest an.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *