„Deja de 20 de ani tot vin străinii, iar italienii îi tot primesc. Acum nu se mai poate”

În fotografie: Ivaldo Casali

În fotografie: Ivaldo Casali
În fotografie: Ivaldo Casali

Interviu cu Ivaldo Casali, consilier comunal şi bun prieten al moldovenilor din Cavriago
L-am întîlnit în timpul vizitei mele în Italia. Energic, zîmbitor şi deschis spre dialog, mi-a spus imediat că localitatea Cavriago este unica din Italia, care are o piaţă ce poartă numele lui Lenin. „Unica din cele opt mii de comune italiene!”, a accentuat. Mai mult ca atît, are şi un bust al lui Lenin, realizat în bronz şi donat comunei, la 19 aprilie 1970, de către Ambasada URSS la Roma.
Probabil, s-o fi gîndit, mă va interesa aceste amănunte, mai ales că m-am născut şi eu în… URSS. Pe mine însă m-a interesat mult mai mult alte aspecte. Or, cînd noi, moldovenii, spunem Italia, gîndul ne zboară la sutele de mii de conaţionali ai noştri ce au plecat încolo în căutarea unei vieţi mai bune.
Ce părere aveţi despre venirea în masă a femeilor din spaţiul ex-comunist în Italia? Zic femei, căci anume ele au deschis drumul spre Italia, acum 10-15 ani.
Spaţiul ex-comunist înseamnă, în mare parte, Europa. Iar europenii, indiferent din ce ţară provin, fie săracă sau prosperă, au o mentalitate asemănătoare cu a noastră. De aceea, în majoritatea cazurilor, femeile din această regiune s-au integrat destul de repede şi bine în societatea noastră, nu ne-au făcut probleme mari.
Vă rog să-mi răspundeţi sincer: pînă a veni femeile noastre în Italia şi, în speţă, aici, la Cavriago, ştiaţi ceva despre R. Moldova?
Nu. Nu ştiam nimic. Ştiam de România, Cehia, Slovacia, Bulgaria, adică de alte state ex-comuniste… De Moldova – nimic şi, doar graţie prezenţei cetăţencelor voastre aici, am aflat multe despre ţara dumneavoastră.
E curios faptul că nu ştiaţi nimic, din moment ce Cavriago este înfrăţit cu un oraş de la noi.
Într-adevăr, comuna Cavriago s-a înfrăţit, cu foarte mulţi ani în urmă, cu oraşul Bender, încă pe vremea cînd acolo era secretar de partid Vladimir Voronin. Dar atunci era URSS şi asta ştiam. De Moldova nu se vorbea. Apropo, cînd a ajuns preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin ne-a vizitat, a fost la Cavriago. Nu la Milano, nu la Parma sau în alte oraşe mari, ci la Cavriago!
Ce părere aveţi despre femeile noastre, pe care le numiţi aici badante?
(Rîde).  Nu am avut posibilitatea şi nici norocul să le cunosc mai îndeaproape. Dar mi-am făcut o părere, cunoscînd-o pe Nina (Gorincioi-Cadoppi – nota autorului), soţia unui bun prieten de-al meu. Deci, pot spune doar cuvinte frumoase, de bine. Mai mult ca atît, acum ştiu foarte multe lucruri despre ţara dumneavoastră. După umila mea părere, voi, cetăţenii Republicii Moldova, trebuie să vă păstraţi propria identitate şi, chiar dacă aveşi paşaport românesc, accentuaţi că sînteţi din R.Moldova. România, trebuie să recunosc cu regret, nu are o imagine prea bună în Italia.
Care sînt avantajele şi dezavantajele venirii la dumeavoastră a femeilor străine şi, în speţă, a celor din R.Moldova?
Problema noastră principală este, în prezent, criza mondială. E cea mai mare criză economică, cu care s-a confruntat vreodată Italia. Milioane de italieni au rămas fără lucru. Dacă, pînă nu demult, chiar ne bucuram de venirea străinilor care să muncească la noi, acum – nu. Cum ziceam, milioane de italieni sînt fără muncă. Şi atunci, cum mai poţi accepta şi cetăţeni veniţi din alte ţări aici? Este inadmisibil să vină şi să tot vină… Rămînind fără serviciu, mulţi italieni deja nu mai vor să plătească pe cineva pentru a le îngriji mama sau tata. O fac singuri, iar cele 800 sau 1000 de euro rămîn în familie.
Să înţeleg că vă doriţi să interziceţi venirea străinilor în Italia?
Nu. Sigur că nu, mai ales că unele persoane vin, pentru că nu mai au nici o soluţie de supravieţuire la ele acasă. Mă refer aici, în mod special, la ţările unde există conflicte militare. Totuşi, Italia nu va reuşi să-i primească pe toţi. Nu se mai poate tolera starea actuală de lucruri.
De ce, credeţi, că foarte-foarte mulţi străini aleg Italia?
Pentru că legislaţia e mai permisivă, dar şi italienii sînt mai umani. Deja de 20 de ani tot vin străinii, iar italienii îi tot primesc. Acum nu se mai poate. Nu mai putem respira. De ce vine lumea aici? Pentru că ştie că nimeni nu îi va alunga, nimeni nu îi va lăsa să moară de foame.   Sper, totuşi, să fie modificată legislaţia privind emigraţia, căci nu ne-am aşteptat că vor veni chiar atît de mulţi.
Ştiu că aţi fost de multe ori alături de moldovenii de aici, aţi pus umărul la organizarea diferitor manifestaţii ale lor. De ce? Ce v-a făcut să vă implicaţi?
Mi-a plăcut că sînteţi luptători, că ţineţi la ţara voastră. Vă doresc să fiţi cît mai cunoscuţi în lume, căci încă foarte puţini, inclusiv italieni, au auzit de ţara voastră. Mult mai multe se ştie despre alte state europene, la fel de mici, dar unde autorităţile au muncit în permanenţă pentru a-şi promova ţările lor. Trebuie să vă faceţi mai cunoscuţi în lume şi doar aşa veţi fi apreciaţi, căci meritaţi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *