Un canton model în pădurile unghenene

Dumitru Fotescu, la “reşedinţa” sa din pădure
În fotografie: Dumitru Fotescu, la “reşedinţa” sa din pădure

Dumitru Fotescu, la “reşedinţa” sa din pădure
În fotografie: Dumitru Fotescu, la “reşedinţa” sa din pădure

Gospodarul bun se cunoaște de la poartă. Zicala respectivă i se potriveşte exact lui Dumitru Fotescu, pădurar la cantonul nr. 11 al Ocolului silvic Pîrlița. Acesta, situat între Corneşti şi Bahmut, este considerat un model pentru toți pădurarii întreprinderii.
”Aici mi-i cea de-a doua casă, dar care îmi este mai dragă decît prima”, spune, mai în glumă mai în serios, pădurarul. Chiar dacă afirmă că în pădure nu-i timp de șezut niciodată, totuşi găseşte momente să se afle, pur şi simplu, în sînul naturii. Aici și-a recăpătat sănătatea.
”Tare mă durea spatele în trecut, dar, de cînd am venit să muncesc la pădure, nu mai am probleme. Prefer să merg pe jos. În plus, și aerul îmi face bine”, explică dînsul, menţionînd că a uitat demult ce înseamnă medicamentele. Dumitru Fotescu lucrează la Ocolul silvic Pîrliţa de opt ani şi toţi opt – în cantonul nr. 11.
Este un canton model, unul dintre cele mai amenjate în toată întreprinderea „Silva-Centru”, consideră şeful Ocolului silvic Pîrlița, Ion Schin, după care explică: ”Aici casa pentru pădurari este îngrijită, dar şi locul de odihnă din preajmă este amenajat ca la carte”.
În vara ce a trecut, pădurarul Dumitru Fotescu a reușit să construiască un acoperiș la fîntînă, dar şi un gard de toată frumusețea în jurul ei. De fapt, şi fîntîna este relativ nouă, a fost săpată acum doi ani, fiind o sursă importantă de apă potabilă.
Ceea ce îl motivează să-şi păstreze locul de muncă în curățenie și să creeze condiții tot mai bune de odihnă este faptul că, deja al șaselea an consecutiv, cantonul respectiv  devine gazda competițiilor de orientare sportivă și turism, ce se desfășoară între nevăzătorii din toate colțurile republicii, sub egida Societății Orbilor din Moldova. Chiar dacă mulţi dintre aceşti sportivi au probleme de văz, anume din respect pentru ei pădurarul se străduie să fie totul în ordine.
Ultima ediţie a campionatului, astă vară, a durat trei zile și a adunat circa 300 de oameni. Loc în pădure s-a găsit pentru toți, iar gazda s-a oferit, ca de obicei, să le fie ghid prin locurile cele mai pitoreşti de aici. ”De fiecare dată, ei îmi spun că le-a plăcut la noi și vor mai reveni, iar eu, la rîndul meu, le zic că îi voi aștepta cu drag”, spune Dumitru Fotescu. Şi îi aşteaptă, atît pe ei, cît şi pe oricine altul care vine cu gînduri bune şi dragoste de natură.
UNGHENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *