Silvicultorii anunţă deficit de brazi de Crăciun

 În fotografie: La pepiniera din Nisporeni
În fotografie: La pepiniera din Nisporeni

În aceste zile, întreprinderile silvice din Ungheni, Nisporeni și Călărași vor propune spre vînzare primii pomi de Crăciun. Pentru sărbătorile de iarnă, toate trei întreprinderi vor avea în stoc, per total, 1600 de brazi, ceea ce înseamnă cu o mie de bucăți mai puțin decît în anul trecut.
NISPORENI
Cei mai mulţi brazi îi va oferi Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură ”Nisporeni-Silva”. Silvicultorii de aici vor pune la dispoziția cumpărătorilor 1100 brazi, dar cu 200 mai puțin decît în anul precedent. Preţurile vor fi aceleaşi de acum un an, doi, trei: pentru un brad cu înălțimea de pînă la 1,5 metri doritorii vor trebui să plătească 75 de lei, iar pentru un brad între 1,5 şi 2 metri – 100 de lei. ”Ne vom strădui să distribuim pomii în mod prioritar școlilor, grădinițelor și întreprinderilor din raion”, a subliniat Vasile Mîrza, inginerul silvic-șef al întreprinderii, menționînd că motivul pentru care se recurge la o asemenea acțiune este cererea mai mare decît oferta. Brazii, potrvit dînsului, nu vor fi scoşi în piaţă, ci se vor vinde direct de la depozit, inclusiv pînă pe 31 decembrie.
CĂLĂRAȘI
Călărășenii vor trebui să se grăbească în acest an, dacă vor să se aleagă cu un pom de Crăciun mai ieftin decît la piață. Asta, deoarece, potrivit lui Grigore Popa, inginer regenerarea pădurii a Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură din Călărași, vor fi scoşi în vînzare doar 300 de brazi, ceea ce înseamnă de 2,3 ori mai puţin decît în anul precedent, cînd oferta de brazi a fost de 700. „Această micşorare semnificativă se explică prin faptul că tăierile de brazi la pepinieră s-au efectuat neproporțional cu sădirile de puieți”, a spus inginerul, subliniind că, pînă să ajungă pomi de Crăciun, brazii sînt crescuți timp de 5-7 ani.
Deși își dă bine seama că oferta nu va acoperi nici pe departe cererea, Grigore Popa a spus că cei ce-şi doresc un brad pot miza şi pe oferta comercianților de la piață, care și-au făcut deja apariția la Călărași.
Brazii din piaţa din Călăraşi, în mare parte, sînt importați din străinătate, astfel că preţul lor este dublu şi chiar triplu față de costurile Întreprinderii pentru Silvicultură, care cere, în acest an, 36 lei pentru un brad cu înălţimea de pînă la 1,5 metri şi 48 lei – pentru un brad cu înălţimea între 1,5 şi 2 metri.
Apropo, Grigore Popa a venit şi cu un sfat: ar fi bine ca brazii, după ce au fost folosiţi, să nu fie puşi pe foc, căci, spune-o vorbă din bătrîni, nu veţi avea noroc tot anul.
UNGHENI
ÎSS ”Silva-Centru” din Ungheni va propune spre vînzare în acest an un număr de trei ori mai mic de brazi decît în anul trecut – doar 200 de bucăți. Și în pepiniera întreprinderii silvice de la Ungheni, ca și în cea de la Călărași, numărul brazilor buni de tăiat, adică al celor care au atins înălțimea de un metru și mai mult, a scăzut drastic în ultimii ani. ”Pe lîngă faptul că tot materialul săditor se importează, el mai are și o rată de înrădăcinare foarte mică”, explică Aurel Țugulea, șef-adjunct al Ocolului silvic Ungheni, după care a venit cu o concretizare: ”Anul trecut, am tăiat aproape toți brazii plantaţi în 2004. În prezent, la pepinieră au rămas circa 1600 de brazi, care însă nu au atins încă înălţimea necesară pentru a fi tăiați”. Un brad cu înălţimea de pînă la 1,5 metri oferit de ISS „Silva-Centru”, va costa aporximativ 50 de lei.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *