Presa cu ochiul pe proiectele de milioane din Ungheni, Nisporeni şi Călărași

Primarul de Nisporeni, Ion Gangan, jurnalişti
În fotografie: Primarul de Nisporeni, Ion Gangan, luat la întrebări de jurnalişti

Primarul de Nisporeni, Ion Gangan, jurnalişti
În fotografie: Primarul de Nisporeni, Ion Gangan, luat la întrebări de jurnalişti

70 de milioane de lei – iată suma oferită de Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) pentru realizarea proiectelor în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași, în perioada 2011-2014. Este vorba de patru proiecte cu adevărat grandioase.
De toate au luat cunoştinţă, pe 20 noiembrie, o echipă din zece jurnalişti, printre care şi reprezentantul „Expresului”, care s-au deplasat la faţa locului, adică la Vărzărești, Nisporeni, Mănoilești și Pîrlița.
Vor uita de ciubote şi galoşi 
Sute de locuitori ai satului Vărzăreşti, raionul Nisporeni aşteaptă să vină, aşa cum zic ei, hramul şi pe strada lor. Bucuria și speranța că, degrabă, vor uita de ciubote și galoși le este alimentată de vuietul tractoarelor și al mașinilor care lucrează de zor la reabilitarea drumului ce va uni Vărzăreștiul cu orașul Nisporeni pe o lungime de circa şapte kilometri. S-ar părea că nu e un drum prea lung, dar autoritățile raionale au planuri mari în legătură cu acesta. ”Pe lîngă faptul că raionul Nisporeni va beneficia de o infrastructură rutieră în două localități, acest drum va contribui şi la dezvoltarea unui traseu turistic spre Mănăstirea Vărzărești care, pînă acum, nu avea un drum de acces, dar spre care se trag anual mii de turiști”, a explicat Vasile Bîtca, președintele raionului Nisporeni. Oficialul a mai adăugat că proiectul respectiv este unul dintre cele mai valoroase din Regiunea Centru și va fi finalizat în toamna anului 2014. Costul total este de 28 milioane 699 mii lei.
Din gunoişte neautorizată – poligon
Acum doi ani, pe un cîmp de la marginea Nisporeniului se înălța un munte de gunoi, aruncat la nimereală de către populație. Astăzi, terenul cu pricina este de nerecunoscut: gunoiul a fost evacuat, iar în loc a fost  construit un poligon cu o capacitate de 600 mii metri cubi, prevăzut să „slujească” populației din 13 localități ale raioanelor Nisporeni, Călărași și Strășeni timp 30 de ani.
Începînd cu luna decembrie, două autospeciale nou-nouțe vor fi puse la dispoziţie pentru transportarea deșeurilor de la punctele de colectare spre poligon. Cel puțin așa a declarat primarul de Nisporeni, Ion Gangan. Dînsul a subliniat că această realizare se datorează proiectului ”Salubrizarea localităților din raioanele Nisporeni, Strășeni și Călărași pentru un mediu curat și sănătos”, finanțat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru.
”În sfîrșit, Nisporeniul va respira ușurat, căci va scăpa de gunoaiele care îl inundau”, şi-a exprimat convingerea primarul. FNDR a alocat acets proiect 10 milioane 737 mii de lei.
Drumul apei spre 12 mii de locuitori – lung și anevoios
Unul dintre cele mai mediatizate de către ”Expresul” proiecte ale regiunii este ”12 mii de cetățeni aprovizionați cu apă potabilă în 12 localități”. Or, problema apei potabile în satele raionului Ungheni este stringentă, chiar dacă Prutul e în preajmă. La Mănoilești, l-am găsit pe primarul Gheorghe Popa  pus pe gînduri. Deşi  lucrările se desfăşoară în termenii prevăzuţi de proiect, iar stația de tratare a apei este gata, edilul și-a exprimat îngrijorarea că nu poate găsi finanțatori pentru a construi apeductul pînă la porțile oamenilor. ”Banii din proiect sînt prevăzuţi doar pentru a aduce apa pînă la o instituție de menire socială din fiecare localitate, restul fiind contribuția comunității”, a explicat dînsul. Iar contribuţia e de 5000 lei per gospodărie, bani pe care multe persoane nu au de unde să-i dea.
Proiectul „12 mii de cetățeni aprovizionați cu apă potabilă în 12 localități” este de 24 milioane 370 mii de lei, dintre care 3,5 milioane – contribuția beneficiarilor. Apeductul cu o lungime de 22 km şi va fi finalizat în luna mai 2014.
Și primarii au vise, ce pot deveni realitate
Chiar dacă a trebuit să bată la mai multe uși, să facă zeci de  drumuri la Chișinău pentru a obține finanțare la proiectul ”Acces asigurat la viața publică”, primarul de Pîrlița, Ion Bejan nu a cedat. Agenția de Dezvoltare Regională Centru a oferit 8 milioane 242 mii pentru construcția unei drum local cu o lungime de aproape doi kilometri.
”Drumul respectiv este un vis al meu pe care-l voi vedea realizat”, a spus primarul, specificînd că acesta va face legătură între cele două părţi ale satului şi va oferi acces localnicilor către biserică, gimnaziu, cimitir și, nu în ultimul rînd, căte muzeul satului, care este inclus în traseul turistic al R Moldova. Costul total al proiectului este de 8 milioane 392 mii lei, dintre care contribuţia cetăţenilor –  150 mii lei.
În fotografie: Noul drum de la Pîrliţa. Se munceşte de zor
În fotografie: Noul drum de la Pîrliţa. Se munceşte de zor

Ina Landa
Vizita jurnaliștilor a avut loc în cadrul proiectului ”Eforturi integrate pentru promovarea dexvoltării regionale în agenda mass-media”, finanțat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei și în baza unui acord de parteneriat și colaborare, semnat de Asociația Presei Independente și Ministerul Dezvoltări Regionale și Construcțiilor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *