AVE dă bir cu fugiţii de la Călăraşi

Imagine simbol: lex.justice.md

Imagine simbol: lex.justice.md
Imagine simbol: lex.justice.md

La nici un an de activitate la Călăraşi, întreprinderea de salubrizare „AVE Ungheni” declară că se retrage şi reziliază contractul de concesiune a acestui domeniu, prevăzut pe un termen de zece ani.
Începînd cu 1 ianuarie 2014, călărăşenii vor trebui să găsească alte modalităţi de evacuare a gunoiului. Primarul de Călăraşi, Nicolae Melnic, regretă această turnură de situaţie, mai ales că, susţine dînsul, lucrurile porniseră bine şi primăria scăpase parcă de o durere de cap.
În schimb, se „înteţiseră” durerile de cap ale oficialilor ungheneni, căci „Ave Ungheni” lucra la Călăraşi în pierdere, afirmă primarul de Ungheni, Alexandru Ambros. Pe lîngă faptul că foarte puţini călărăşeni au acceptat să încheie contracte cu firma de salubrizare, aceştia au reuşit să acumuleze datorii de zeci de mii de lei, în pofida faptului că tariful pentru evacuarea gunoiului la Călăraşi a fost mai mic decît la Ungheni. În plus, din cauza drumurilor proaste din oraş, autospecialele se deteriorau destul de des, a mai spus primarul de Ungheni.
Chiar dacă „AVE Ungheni” a investit, pentru evacuarea deşeurilor din Călăraşi, mai bine de jumătate de milion de lei, activitatea sa aici este imposibilă din punct de vedere economic.  Cele 1000 de pubele repartizate gratuit călărăşenilor vor trebui să fie returnate. Cei care însă vor dori să le utilizeze în continuare, vor plăti pentru fiecare dintre ele cîte 450 de lei.
În prezent, primăria Călăraşi a purces la acţiuni de pregătire pentru a transmite domeniul de salubrizare a localităţii Gospodăriei comunal-locative din oraş. „Pentru a face faţă situaţiei, va trebui să investim foarte mult în reparaţia sau procurarea unor autospeciale. Deocmadată,  sîntem în faza de  identificare a banilor şi căilor de remediere a acestei situaţii care, recunosc, ne-a luat prin surprindere”, a menţionat, la final, primarul Nicolae Melnic.
La Ungheni, întreprinderea de salubrizare AVE, cu 51% capital austriac, este prezentă deja de şase ani, investind aici peste un milion de euro. În anul curent, Primăria Ungheni a reuşit să cumpere toate cele 51% de acţiuni, contra unei sume simbolice, de 100 mii de lei, alegîndu-se astfel cu o întreprindere model, bine pusă la punct.
Tudor Josanu, Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *