Vom avea gaze şi energie electrică româneşti?

Imagine: eco.md

Imagine: eco.md
Imagine: eco.md

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni ia amploare. Conducta se tot apropie de Prut şi s-ar putea ca în termenii stabiliţi să fie dat în exploatare.
Asta însă nu va rezolva nicidecum securitatea energetică a Republicii Moldova. Dacă Rusia va decide să nu mai livreze gaze spre R.Moldova, România nu va avea cum să ne ajute. A recunoscut-o însuşi ministrul român al Energiei, Constantin Niță, într-un interviu pentru “România Leberă”.  Oficialul a reamintit că gazoductul respectiv va putea transporta circa 20% din necesarul de gaze al R.
Moldova. „Atît poate să dea România, după aceea trebuie să construim o staţie de compresoare, care costă destul de mult: 26 de milioane de euro”, a precizat ministrul. În prezent, potrivit dînsului, se lucrează asupra studiului de fezabilitate al acestei staţii, cu ajutorul căreia se va putea pompa mult mai mult gaz spre R. Moldova. În cazul în care Uniunea Europeană va oferi banii necesari, lucrările de construcţie a stației de compresoare ar putea dura doi ani. Nimeni însă nu poate spune cu certitudine dacă aceşti bani vor fi oferiţi.
În aceeaşi ordine de idei, Constantin Niţă a menţionat că Guvernul român este interesat de interconectarea reţelelor electrice, mai ales că există cîteva linii construite cu ani buni în urmă. Fiind întrebat de ce durează atît de mult această interconectare, oficialul a răspuns: “N-aş putea să vă spun: neglijenţă, indolenţă, lipsa unei viziuni politice”.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *