VIDEO | Un nou început: cu bicicleta la şcoală

În fotografie: Cosmin-Ionuţ Toma, Vera Burlacu şi Alexandru Chivriga cu bicicletele la şcoală

În fotografie: Cosmin-Ionuţ Toma, Vera Burlacu şi Alexandru Chivriga cu bicicletele la şcoală
În fotografie: Cosmin-Ionuţ Toma, Vera Burlacu şi Alexandru Chivriga cu bicicletele la şcoală

Cadrele didactice şi elevii de la Liceul “Vasile Alecsandri” din Ungheni au găsit un mod mai neobişnuit de a promova modul sănătos de viaţă. O parte dintre ei se deplasează zilnic la liceu cu… bicicleta.
Anul acesta, în faţa liceului a fost amenajată o parcare specială pentru biciclete. Ideea îi aparţine consilierului orăşenesc Iaroslav Cojocaru, un tînăr om de afaceri din Ungheni. “Este un fost absolvent de-al liceului nostrum. Anume el a venit atît cu idea, cît şi şi cu transpuenerea în practică a acesteia, contibuind la amenajarea parcării”, a menţionat Lidia Covali, directoarea liceului, după care a adăugat: “Este un om de-al nostru de nădejde”.
În primăvară, chiar în preajma parcării pentru biciclete, va fi instalat şi un panou cu Regulile de circulaţie pentru bicicliştii alecsandrişti.
La ora actuală, numărul acestora este de 11, dar cu siguranţă va creşte. De aceea au fost amenajate deja două parcări, unde încap 20 de bicilete.  “Dacă această practică va lua o amploare, am putea să mai amenajăm un teren pentrru parcarea biciletelor”, susţine Lidia Covali. În plus, directoarea speră că acest exemplu va fi urmat şi de alte instituţii de învăţămînt din Ungheni.
Vera Burlacu, profesoară de limbă română la liceu, a fost printre primii promotori ai modului sănătos de viaţă, mergînd cu bicicleta de zeci de ani. Mergea prin parcuri, la cumpărături. Acum, vine şi la liceu cu bicicleta. Zilnic! Chiar dacă, la început, simţea priviri stranii din partea trecătorilor, acum este obişnuită şi nu o mai deranjează. “Ar fi păcat să nu vin cu bicicleta, mai ales că ştiu că o voi găsi exact acolo unde am lăsat-o, astfel că stau fără grijă toată ziua în liceu”, accentuează dînsa. Mai mult ca atît, doamna profesoară o găseşte şi reparată. Paznicii de la liceu au grijă de aceasta.
Şi elevii sînt mulţumiţi. Cosmin-Ionuţ Toma, elev în clasa a V-a, spune că-i place foarte mult să vină cu bicicleta la şcoală, chiar mai mult decît cu maşina. Băiatul a însuşit deja şi regulile de circulaţie, întrucît părinţii îi permit să se deplaseze singur. Alexandru Chivriga, elev în clasa a VIII-a,  vine la şcoala cu bicicleta tocmai din cartierul Bereşti. “Părinţii nu mi-au cumpărat bicicleta special pentru şcoală. Acum însă simt că o folosesc cu un scop anume şi sînt mîndru de aceasta”, spune dînsul.
UNGHENI | Natalia Junghietu

Video: jurnaltv.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *