Sîrma ghimpată – o durere şi o amintire comună

Sîrma ghimpată din faţa primăriei Prisăcani, judeţul Iaşi, România
În fotografie: Sîrma ghimpată din faţa primăriei Prisăcani, judeţul Iaşi, România

Sîrma ghimpată din faţa primăriei Prisăcani, judeţul Iaşi, România
În fotografie: Sîrma ghimpată din faţa primăriei Prisăcani, judeţul Iaşi, România

Ştiaţi că un segment din sîrma ghimpată, scoasă de pe Prut, în regiunea raionului Ungheni, în primăvara anului 2010, a ajuns exponat de muzeu în aer liber la Prisăcani, judeţul Iaşi?
„Eu m-am născut pe malul Prutului, la vreo 300 de metri de rîu. Bunicii mei îl treceau liber, părinții mei au prins deja gardul de sîrmă ghimpată, iar eu nici nu mă puteam apropia de el”, ne-a povestiti Constantin Chirilă, primarul de Prisăcani. Abia în anul 2010, dînsul a avut ocazia să treacă Prutul, la invitația lui Ion Harea, pe atunci președintele raionului Ungheni. A trecut Prutul, ajungînd la Măcăreşti, satul care se află „faţă în faţă” cu Prisăcaniul. Cu secole în urmă, era un tot întreg, iar în comuna Prisăcani două localităţi au nume identice cu cele de aici, din R.Moldova: Măcăreşti şi Moreni.
„Atunci, împreună cu Ion Harea și cu primarul de Măcărești, Serghei Şişcanu, ”am furat” patru stîlpi cu sîrmă ghimpată și i-am reinstalat în fața primăriei Prisăcani. Gardul care ne despărțea fără voința noastră, fără putința noastră și, cel mai grav, fără dreptul de a ne vedea ca frați, surori și obiceiuri, a devenit astăzi o amintire”, avea să explice primarul Constantin Chirilă, la care  Ion Harea a adăugat: ”Stîlpii și sîrma ghimpată a fost o durere comună. Atunci cînd ați venit la Ungheni și mi-ați zis că doriți să o aveți, v-am spus că o veți avea neapărat și am făcut tot posibilul ca să ajungă la Prisăcani, pentru ca oamenii de aici să cunoască ceea ce am suferit noi”.
Oamenii din Prisăcani, se pare, cunosc ce s-a întîmplat de-a lungul istoriei. Pînă şi stema comunei vorbeşte despre acest fapt. Pe ea, în partea de sus, este reprezentat simbolic rîul Prut, după care, pe un fundal negru – trei lacrimi. „Aceste lacrimi nu sînt altceva decît satele-gemene  de pe malul stîng al Prutului”, a explicat Constantin Chirilă. Este vorba de  Moreni (Vechi şi Noi) şi Moreni din dreapta Prutului; Costuleni – Prisăcani; Măcăreşti – Măcăreşti.
O notă de optimism însă există în mesajul primarului de Prisăcani: „Prutul , care ne-a despărțit, iată că acum încearcă să ne unească”.
Ina Landa
P.S. Chiar dacă satul Prisăcani se află exact în dreptul satului Costuleni din R.Moldova, la doar 500 metri de acesta, noi a trebuit să parcurgem 80 de kilometri şi să trecem două vămi pentru a ajunge acolo.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *