În poşeta femeii | Pe aripi de vînt în jurul lumii

: Dumitriţa Bîlhac
În fotografie: Dumitriţa Bîlhac

: Dumitriţa Bîlhac
În fotografie: Dumitriţa Bîlhac

Pînă acum patru ani, Dumitrița Bîlhac din Grozeștii Nisporenilor nici în vis nu a  putut să se vadă însoțind oameni printre nori. Grozeșteanca recunoaște azi, la 26 de ani ai săi, că, dacă i-ar fi spus cineva ca va deveni stewardesă, nu ar fi crezut. Și încă unde? Tocmai în Dubai!
Soarta a vrut să-i facă o surpriză – așa își explică ea faptul că astăzi este asistentă de bord într-o companie de aviație din Emiratele Arabe, deși profesia pe care o alesese inițial în Moldova era de profesoară de limba engleză.
A absolvit Universitatea pedagogică ”Ion Creangă” din Chișinău. ”Ca orice tînăr specialist, am pornit să-mi caut de lucru. Am reușit să prind, întîmplător, un contract de muncă în Dubai”, povestește. Ajunsă acolo, tînăra a trebuit să meargă mai întîi la un Colegiu de aviație, unde a studiat avansat legislația țării, procedurile de acordare a primului ajutor medical, psihlogia, geografia etc. Numai după finalizarea cursului respectiv i-a fost permis să urce la bord.
”Îmi amintesc foarte bine primul meu zbor. A fost spre Shanghai, China. Am stat acolo două zile și nu puteam crede ochilor ceea ce vedeam. A fost foarte emoționant”, spune Dumitrița. Acum, s-a obişnuit cu schimbarea frecventă a orașelor și aeroporturilor, deși recunoaște că schimbul  fusurilor orare o deranjează și o oboseşte. Pe lună poate avea de la patru pînă la zece zboruri în diferite direcții, iar durata zborului variază între 2 şi 16 ore.
De cînd e asitentă de bord în Dubai, grozeșteanca a avut ocazia să întîlnească printre pasageri  celebrități sportive, printre care tenismenul elvețian Rojer Federer, fotbaliștii de la FC „Barcelona” Spania, dar și cîteva vedete de la Bollywood din India.
”Nu știi ce se poate întîmpla în timpul zborului: poți avea un bolnav sau un cuplu care zboară în luna de miere, sau o cerere în căsătorie, sau o naștere, sau un pasager nemulțumit”, spune ea. Şi atunci, stewardesa trebuie să dea dovadă nu doar de calități comunicative, dar și de vigilență, pentru a interveni la timp. Deocamdată, Dumitriţa Bîlhac nu a avut de trăit momente extrem de riscante în zbor. Să dea Domnul nici să nu le aibă. Iar pentru munca sa este răsplătită pe măsură. ”Sînt foarte mulțumită. Din fericire, țara în care mă aflu are grijă să-și răsplătească forța de muncă după merite”, subliniază.
Chiar dacă țara în care munceşte tînăra este musulmană, ea nu se simte frustrată, deoarece, după cum spune ea, acolo conviețuiesc peste 150 de naționalități. ”În Dubai nu există o lege care să impună femeile să poarte fața și capul acoperite. Atîta timp cît ești îmbrăcat decent, nimeni nu se va uita urît la tine”, accentuează Dumitrița.
În prezent, tînăra grozeșteancă nu-și face planuri să revină în Moldova. Dar dorul de casă persistă în permanență în inima ei, de aceea profită de fiecare dată de vacanțele care îi sînt oferite, o dată la jumătate de an, şi vine acasă, la Grozești. Anul acesta, în decembrie, Dumitrița îi va găzdui pe părinții săi la ea, în Dubai, pentru a le face cunoștință cu țara și locurile unde deocamdată lucrează și trăiește.
Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *