Lumină și condiții de muncă în pădure

În fotografie: Petru Iachimovschi mîndru de noul aspect al casei pădurarilor

În fotografie: Petru Iachimovschi mîndru de noul aspect al casei pădurarilor
În fotografie: Petru Iachimovschi mîndru de noul aspect al casei pădurarilor

Motiv de bucurie pentru cei ce muncesc în pepiniera Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură ”Silva-Centru” din Ungheni. După ani și ani de lipsă a unor condiții elementare de lucru, iată că, în sfîrșit, ei au şi lumină, şi un acoperiş deasupra capului. Curentul electric a ajuns la casa pădurarilor de aici de la Costuleni, de la o distanță de doi kilometri.
”Cu cîțiva ani în urmă, nici nu îndrăzneam să visăm la așa ceva. Astăzi însă venim la serviciu ca la sărbătoare”, îşi împărtășeşte bucuria Petru Iachimovschi, maistru la pepinieră. Dînsul susține că, odată cu ”iluminarea” pepinierei, angajaţii vor putea să-și îndeplinească funcțiile de serviciu mult mai eficient. Lumina era necesară aici, după cum spune maistrul, precum aerul.
”Pepiniera reprezintă oglinda întreprinderii silvice și de aceea, în ultimul timp, ne-am concentrat eforturile pentru a o aduce în ordine”, a ținut să sublinieze Ion Balan, șeful Ocolului silvic Ungheni, adăugînd că au devenit de nerecunoscut şi plantațiile silvice, care fuseseră lăsate, acum patru-cinci ani, de izbelişte. Potrivit dînsului, pe lîngă faptul că la pepinieră a ajuns curentul electric, chiar zilele acestea a fost finalizată și reparația capitală din interiorul casei pădurarilor. ”Mulți nu au așa condiții nici acasă”, accentuează maistrul Petru Iachimovschi. Pînă nu demult,  prin geamurile și ușile vechi sufla vîntul, iar soba construită cu ani și ani în urmă abia de mai încălzea încăperile. Acum, totul este nou-nouț: și geamurile, și ușile, și soba.
Ce-i drept, exteriorul nu are încă un aspect la fel de atractiv, dar în primăvară lucrurile se vor schimba, căci conducerea întreprinderii a dat asigurări că edificiul va fi reparat şi pe dinafară. Tot pentru anul viitor este planificată şi construirea unei  fîntîni arteziene în preajmă, care va soluţiona şi problema apei.
De notat că pepiniera ÎSS ”Silva-Centru” este amplasată în inima trupului de pădure ”Dumbrava-Costuleni” și are o capacitate de aproximativ 60 de hectare, producînd anual circa un milion și jumătate de puieți de diferite talii pentru necesitățile întreprinderii.
UNGHENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *