Dovleacul, campionul toamnei

dovleacSe poate vorbi de o mulţime de boli, pe care le putem preveni sau trata cu dovleac: stimulează sistemul imunitar, protejează ficatul, are efect anti-inflamator, reduce colesterolul din sînge şi creşte elasticitatea vaselor sangvine. Seminţele de dovleac se folosesc în tratamentele adiţionale ale leucemiei, sclerozei în plăci sau a altor boli greu vindecabile. Bineînţeles, cel mai bine este să consumi dovleacul în stare crudă, dat prin răzătoare şi amestecat cu un pic de miere. Puteţi bea însă suc, pentru că este mai uşor şi mai rapid de consumat.
Dovleacul este recomandat pentru eliminarea toxinelor din organism. Se face o cură ce durează 10 zile, perioadă în care se consumă 100 ml suc de dovleac de trei ori pe zi.
Dovleacul este un aliment foarte gustos şi, în egală măsură, un medicament, graţie compoziţiei chimice. Pulpa conţine betacaroten, vitamine (E şi C), săruri minerale, hidraţi de carbon, iar seminţele sînt bogate în protide, lecitină şi enzime; din sîmburi se extrage un ulei foarte folositor.
Pulpa fructului este o sursă de antioxidanţi, utili în prevenirea apariţiei cancerului şi bolilor cardiovasculare. Seminţele de dovleac sînt bune în afecţiuni ale vezicii urinare şi ale prostatei, cum ar fi prostatita şi cistitele cronice. Seminţele neprăjite, cu un conţinut ridicat de zinc, au o acţiune benefică în tulburări hormonale sau de comportament la adolescenţi.
O compresă cu suc rece de dovleac, aplicată pe frunte, vine de hac durerilor de cap.
Uleiul de dovleac este excelent pentru pielea uscată, aspră şi sensibilă; ajută la regenerarea ei; hidratează şi hrăneşte, oferind elasticitate pielii.
Deci, consumaţi dovleacul, care este delicios şi aromat, considerat şi „campionul toamnei” nu numai pentru că este mare, ci şi pentru că are proprietăţi terapeutice unice.
Contraindicaţii
Persoanelor care au gastrită, ulcer gastric sau diabet avansat nu le este recomandat să consume dovleac crud.  Cei care suferă de balonări sau boli cronice ale stomacului, trebuie să folosească dovleacul cu precauţie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *