Curios. Zece lucruri din casă pe care trebuie să le arunci, dacă nu vrei să te îmbolnăveşti

Imagine simbol: evz.ro

Imagine simbol: evz.ro
Imagine simbol: evz.ro

Ştiaţi că, pe lîngă medicamentele şi alimentele expirate, pe care le evităm cu toţii, avem în casă o sumedenie de alte obiecte folosite zilnic, care ne pun sănătatea în pericol? Iată cele mai periculoase zece obiecte din casă:
1. Pernele vechi. Ştiaţi că o pernă nouă îşi va dubla greutatea în primii trei ani de utilizare din cauza prafului şi acarienilor? Pentru a verifica dacă perna se mai află în perioada de valabilitate, pliaţ-o în două. Dacă perna revine la forma iniţială, fără ajutorul vostru, o mai puteţi păstra, iar dacă rămîne în poziţia în care aţi pliat-o, e momentul s-o aruncaţi. Sau să mergeţi imediat cu ea la o curăţătorie.
2. Aspiratorul. Nu e vorba de unul nou, ci de unul care v-a slujit cinci-şase ani. Chiar dacă mai este funcţional, nu înseamnă că nu este periculos pentru sănătate. După aproximativ şase ani, aspiratorul trebuie înlocuit. Mai multe studii arată că un aspirator vechi face mai mult rău decît bine, fiind responsabil pentru răspîndirea alergenilor, prafului şi bacteriilor.
3. Maşina de spălat. În timp ce noi asociem maşina de spălat cu hainele curate şi dezinfectate, unele studii demonstrează că aceasta poate conţine milioane de bacterii extrem de periculoase pentru sănătate. Iar programele de scurtă durată, cu spălare la temperaturi sub 40 de grade Celsius nu sînt capabile să le distrugă. Aşadar, chiar dacă este funcţională, o maşină de spălat haine trebuie înlocuită la fiecare 10-11 ani.
4. Saltelele paturilor din casă. Pînă şi o saltea de calitate superioară trebuie să fie schimbată la zece ani. Dacă pe suprafaţaa acesteia încep să apară denivelări chiar şi mai înainte, e cazul s-o înlocuiţi cu alta nouă. Pe lîngă durerile de spate provocate de denivelari, salteaua poate declanşa apariţia diverselor alergii, din cauza acarienilor, prafului si particulelor de ţesut uman care se acumulează în interior.
5. Covoarele vechi. Cele mai periculoase pentru sănătate sînt considerate covoarele de baie. Pentru a preveni riscul îmbolnăvirii, înlocuiţi covoraşele de baie la fiecare cinci ani.
(Continuare în articolul urmator)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *