Cînepa din pădurea de la Grozeşti sau O acţiune în comun la frontieră?

Imagine simbol: border.gov.md

Imagine simbol: border.gov.md
Imagine simbol: border.gov.md

Site-ul oficial al Poliţiei de Frontieră a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, border.gov.md, ne anunţa, victorios, pe 15 noiembrie: „Acţiunile comune la frontieră aduc rezultate”.
Era vorba de depistarea a 50 de plante de cînepă, „în rezultatul conlucrării ofițerului de investigație al Sectorului poliției de frontieră ”Frăsinești” cu pădurarul Ocolului silvic Grozești”. Cel puţin, aşa menţionează site-ul respectiv. Am mai aflat, din aceeaşi ştire, că, pe 15 noiembrie, aproximativ la ora 11.00, cei doi „au întreprins acțiuni de depistare a locurilor de cultivare a plantelor cu conținut narcotic”. S-a întîmplat „pe direcția localității Zberoaia, la 800 metri de la frontiera de stat”.
Cum să nu vorbeşti mai pe larg despre o asemenea acţiune frumoasă, realizată aici, la noi în regiune?  Şi cine, dacă nu cei implicaţi direct, ar putea să ne ofere mai multe detalii?
Nu ştie dreapta ce face stînga?
Fiind solicitat telefonic pentru a ne oferi careva detalii pe cazul respectiv, șeful Ocolului silvic Grozești al Întreprinderii pentru silvicultură ”Silva-Nisporeni”, Vasile Marin, s-a arătat iritat de subiectul vizat, declarînd doar că ”nu este vorba de o plantație în pădure, ci pe o margine de drum”. Dînsul însă nu a dorit să specifice pe care drum anume au fost depistate plantele de cînepă, menționînd că aceste detalii le poate cunoaște doar pădurarul, Dinu Guțuțui, care, cică, a fost la fața locului. I-am cerut datele de contact ale pădurarului. Deşi a zis că ni le oferă, a închis telefonul şi nu a mai răspuns la apelurile noastre.
Le-am găsit în altă parte. ”Nu știu nimic. Eu încarc lemne și la revedere”, doar atît ne-a spus  pădurarul Guțuțui, după care a închis telefonul.
L-am contactat pe directorul ÎSS „Silva-Nisporeni”, Vasile Marian. „Nu sînt la curent cu acest caz. Nu este prima oară cînd nu sînt informat, de către serviciile de resort, despre ceea ce se întîmplă în teritoriile gestionate de întreprinderea noastră”, ne-a spus dînsul, menționînd, totodată, că se va documenta neapărat.  Fiind întrebat de ce nu a fost informat despre acest caz de către subalternii săi, Vasile Marian nu a putut să dea un răspuns clar.
Ce spun cei de la Poliția de Frontieră și de la Inspectoratul de poliție?
Potrivit lui Isac Tarlapan, șeful Direcției Regionale Vest a Poliției de Frontieră, plantația de cînepă a fost depistată anume în pădure și nu pe marginea drumului, aşa cum declarase anterior șeful Ocolului silvic Grozești. ”Nu putem pune dacă cineva a plantat cu bună ştiinţă cînepă în acel loc”, a subliniat Isac Tarlapan, sfătuindu-ne să apelăm, pentru informaţii mai detaliate, la Inspectoratul raional de poliție Nisporeni, care s-a ocupat de documentarea acestui caz.
Şeful Inpectoratului de poliție Nisporeni, Ion Balcan, a menţionat că „oamenii legii au stabilit deja că cele circa 50 de fire de cînepă creșteau de la sine în pădure, astfel că nu există nici un temei de a iniția o cauză penală”. Mai mult ca atît, cînepa a fost ruptă de pe acel sector şi arsă.
Şi, în final…
A fost sau nu a fost o acţiune comună la frontieră? Iată întrebarea! Or, despre evenimentul în sine am reuşit să aflăm, chiar dacă ne-a trebuit mult mai multă insistenţă ca de obicei.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *