Aici şi acasă | De la Nisporeni spre Oceanul Atlantic

În fotografie: Un fragment din ziarul “Gazeta Basarabiei”, care a decoperit istoria frumoasă a nisporeneanului Lucian Prodan

În fotografie: Un fragment din ziarul “Gazeta Basarabiei”, care a decoperit istoria frumoasă a nisporeneanului Lucian Prodan
În fotografie: Un fragment din ziarul “Gazeta Basarabiei”, care a decoperit istoria
frumoasă a nisporeneanului Lucian Prodan

Lucian Prodan, un băiat născut la Nisporeni, a devenit protagonistul unui film documentar portughez. Şi asta, pentru povestea sa impresionantă de migrant, dar şi pentru dragostea pentru un sport despre care, acum doi-trei ani, nici nu auzise.
Totul a început de la… o casă
Pentru a fi în rînd cu lumea, soţii Prodan din Nisporeni au decis să-şi cumpere o casă. Bani însă nu aveau. Pentru a-şi vedea visul realizat, au plecat la munci peste hotare, aşa cum au făcut şi mai fac sute de mii de moldoveni. “Vom munci acolo doi-trei ani, după care vom reveni”, îşi ziceau. Anii însă au trecut, iar planurile lor s-au schimbat.
I-a făcut să şi le schimbe, de fapt, feciorul lor mai mare, Lucian. Initial, el rămăsese în grija bunicilor. Este adevărat, în fiecare vară, petrecea o lună de vacanţă în Portugalia, alături de părinţi. Dar era mult prea puţin. La vîrsta de  12 ani, părinţii au decis să-l ia cu ei, în São Pedro do Estoril, un sătuc situat pe malul Oceanului Atlantic, la doar cîţiva kilometri de capitală. Acolo se stabiliseră cu traiul.
În Portugalia
Lucian nu vorbea deloc portugheza. Nu văzuse niciodată oceanul. Curios din fire, zilnic mergea pe plajă, se plimba aici ore în şir, admira priveliştea, valurile mari care-l atrăgeau din ce în ce mai mult.
Văzîndu-l atît de des pe plajă, într-o bună zi, s-a apropiat de el însuşi preşedintele Clubului de surfing din Portugalia, João Ferreira. “Mi s-a părut cam pierdut şi am decis să-l întreb dacă doreşte să facă surfing. Nu ştiu dacă a înţeles ce l-am întrebat, dar a dat din cap afirmativ. După cîteva minute, am aflat că nu ştie nici măcar să înoate”, avea să mărturisească dînsul mai tîrziu.
Lucian Prodan = Luciano Pavarotti
Chiar din start, a început să-l numească pe băiat, în glumă, Luciano Pavarotti. Numele de familie Prodan era pentru portughez cam neobişnuit şi nu-l putu să-l reţină din prima.
În trei luni, Lucian a învăţat şi să înoate, şi să vorbească portugheza. A îndrăgit surfingul din primul moment. „În casă vorbeşte numai despre surfing. El este îndrăgostit de acest sport. Cînd vine de la şcoală, nici nu mănîncă. Aleargă imediat la plajă”, povesteşte mama lui Lucian, Svetlana, care, în tinereţe, a practicat canotajul.
Filmul despre băiatul nisporenean
Impresionat de povestea lui Lucian Prodan, Miguel Bretiano, sportiv la aceeaşi şcoală de surfing, a decis s-o transforme într-un film documentar, întitulat ulterior „Doisprezece”. Filmuleţul a fost realizat într-un timp relativ scurt, din februarie pînă în mai 2012, şi a obţinut un premiu pentru subiectul vizînd integrarea băiatului migrant, în vîrstă de 12 ani, în societatea portugheză, dar şi dragostea lui pentru surf.
Pentru a-l cunoaşte şi a-l înţelege mai bine, echipa tehnică a vizitat R. Moldova. Acum, Miguel Bretiano se gîndeşte să realizeze şi partea a doua a filmului, care ar putea fi filmată în ţara de baştină a lui Lucian.
Planurile s-ai schimbat
Chiar dacă, anterior, soţii Prodan se gîndeau să revină acasă, planurile lor s-au schimbat. Cel puţin, pentru o perioadă. Şi asta, de dragul lui Lucian, care-şi doreşte să devină, într-o bună zi, campion la surfing.
(După “Gazeta Basarabiei”, noiembrie 2013, reportajul “Moldoveanul Lucian Prodan, protagonist al unui documentar portughez”, semnat de Elena Botnaru)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *