Vor boicota sărbătoarea „Toamna de Aur”

Imagine simbol: calarasi-primaria.md

Imagine simbol: calarasi-primaria.md
Imagine simbol: calarasi-primaria.md

„Satul arde, iar baba se piaptănă” – cam aşa au calificat primarii satelor Răciula, Păuleşti, Pîrjolteni, dar şi alţii, intenţia autorităţilor din raionul Călăraşi de a organiza, pe 13 octombrie curent, sărbătoarea „Toamna de Aur”, care se doreşte a fi un omagiu adus recoltei şi, în mod special, vinului.
Atmosfera şi starea de spririt a populaţiei raionului numai de sărbătoare nu este, susţin dînşii. Cum poţi să te veseleşti din moment ce o recoltă bogată de struguri, aşteptată de viticultorii raionului un an întreg, se pierde în podgorii, fiindcă mai nimeni din raion nu-i achiziţionează? La ora actuală, doar două-trei unităţi de prelucrare achiziţionează struguri, dar la un preţ de nimic şi  în cantităţi  infime.
Referindu-se la situaţia creată, Petru Cosoi, vicepreşedintele raionului, dă neputincios din umeri. „În condiţiile economiei de piaţă nu poate fi forţată mîna nimănui să cumpere strugurii”, a menţionat dînsul în repetate rînduri.
Potrivit primarilor, viticultorii sînt revoltaţi la culme de lipsa de interes a  responsabililor de tot rangul care, în loc să găsească o soluţie pentru această problemă, organizezează fel de fel de   sărbători cu sarmale şi băutură, uitînd despre veniturile şi aşa mizerabile ale agricultorilor. În această toamnă, cu îngheţuri timpurii, veniturile ar putea fi reduse chiar la zero, gerurile   distrugînd recolta de struguri.
Cei trei primari au declarat ferm că, în semn de solidaritate cu viticultorii din satele lor, vor boicota „Toamna de Aur”. „Oamenilor  noştri, dar şi nouă personal, în condiţiile critice din acest sector, nu ne arde de sărbătoare”, au spus dînşii.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu
P.S.: Fiind rugat să comenteze situaţia creată, preşedintele raionului Călăraşi, Ilie Rău, a declarat că nu e vorba de nici un fel de boicot. „Oamenii nu au posibilitatea să participe la sărbătoare, le este greu să se deplaseze pînă la Călăraşi”, a spus dînsul, după care a punctat: „Nu putem şi nici nu dorim să impunem pe cineva cu forţa să participe. E decizia lor, dar ar trebui să ştie că asemenea evenimente sînt un bun prilej pentru a-şi face cunoscute produsele, mai ales că avem, de fiecare dată, la această sărbătoare, oaspeţi din străinătate”. În acest an, potrivit preşedintelui raionului, vor fi prezente delegaţii din Belarus, Polonia, Germania, dar şi din alte părţi. „Nu va fi o beţie, ci o sărbătoare dedicată toamnei şi daruriulor ei”, a precizat dînsul.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *