Sărbătoare de zile mari la Temeleuţi

Imagine simbol: artinfinit.md

Imagine simbol: artinfinit.md
Imagine simbol: artinfinit.md

“În sfîrşit, am fost luaţi şi noi în seamă”, ne-a spus, plină de entuziasm, Nina David, secretara consiliului comunal Temeleuţi, după desfăşurarea aici, pe 29 septembrie, a primei ediţii a Festivalului rîului Bîc. Vorba e că anume aici îşi are izvorul Bîcul, rîul ce străbate cîteva raioane, dar şi municipiul Chişinău.
Muzica bună și invitații speciali ai festivalului, printre care Maria Iliuţ, Ionel Istrati, Maria Ţărnă, au făcut o sărbătoare de zile mari şi au adunat oaspeţi peste oaspeţi din întreaga republică. Cu toţii au sărbătorit, în premieră, ziua rîului Bîc. Nimeni nu a putut spune cu exactitate cam cîte persoane au vizitat, în acea zi, Temeleuţiul. “Au fost foarte mulţi. Unii veneau, alţii plecau”, a menţionat Nina David.
Gospodinele din Temeleuţi au pregătit bucate locale, preparate după vechile reţete. Au fost deosebite şi sărmăluţele, şi plăcinţelele, mai ales stropite cu vin de casă şi must proaspăt.
În acea zi, a fost organizat şi un iarmaroc, unde puteai găsi atît obiecte de artizanat, cît şi  produse ecologic pure, recoltate în localitățile amplasate în bazinul rîului Bîc. Fiecare a avut posibilitatea să procure obiecte din lozie, vase din lut, bluze, ii, catrințe, broboade, prosoape, bijuterii hand-made, plante medicinale, miere de albine.
Cei pasionaţi de artă şi tradiţiile meşteşugăreşti s-au familiarizat cu aceste activităţi în cadrul unor adevărate master-class-uri. Copiii au fost încadraţi şi ei în diferite concursuri de desene. Chiar şi cei pasionaţi de bijuterii hand-made au avut posibilitatea să înveţe această artă în cadrul unui atelier organizat pe loc.
O surpriză de proporţii îi aştepta pe participanţii la festival, oferită de Clubul Sportiv din Călăraşi. Cei prezenţi au avut posibilitatea să admire zboruri cu deltaplanul, paraşutism în aer liber. A fost organizată şi o expoziție de fotografii şi filmuleţele, realizate de participanții la expediţia care a avut lor în acest an pe rîul Bîc.
Ce mai, o sărbătoare la care temeleuţenii nici nu au îndrăznit să viseze vreodată.
Potrivit Ninei David, localnii îşi iubesc rîul cu adevărat.  Ei au grijă să nu arunce gunoi în apropiere, iar autorităţile locale implementează diverse proiecte menite să menţină curăţenia şi sănătatea oamenilor. Cu patru ani în urmă, rîul a fost curăţat şi sfinţit. A fost o acţiune care merită atenţie, merită să fie preluată şi de alţii. “De aici localitatea se alimentează cu apă şi ar fi păcat să nu avem noi grijă de sănătatea noastră”, explică Nina David.
Cea de-a doua ediţie a Festivalului rîului Bîc ,va avea loc la anul, dar deja într-o altă localitate. Temeleuţiul însă va rămîne satul unde a avut loc pentru prima oară un asemenea festival.
CĂLĂRAŞI | Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *