„Revoluţie” comunistă la Pîrliţa

Imagine simbol: jurnal.md
Imagine simbol: jurnal.md

„Circul din stradă ne-a luat pe neprins de veste, ca un tunet”, avea să declare pentru „Expresul”, a doua zi după blocarea de către comunişti a traseului Chişinău-Ungheni, primarul de Pîrliţa, Ion Bejan.
La 30 octombrie, pe la prînz, persoane înarmate cu placarde gen „Leancă la dubă”, „Lazăr la dubă”, au coborît din cîteva microbuze şi s-au postat chiar în drum, la marginea satului Pîrliţa. „Au fost circa 70 de persoane, dintre care ungheneni – vreo zece”, ne-a spus Iurie Derenev, comisarul Inspectoratului raional de poliţie Ungheni, care s-a deplasat personal la faţa locului. Potrivit dînsului, protestatarii veniţi de-aiurea au blocat de două ori traseul, deşi au fost avertizaţi să n-o facă. Ei au fost îndemnaţi la dezordini de un oarecare Căldare şi un oarecare Tulbure, ambii din Chişinău. Comuniştii ungheneni nu s-au implicat, practic. Ei au fost, mai mult, ca spectatori.
„Au fost la vreo 300 de persoane”, ne-a spus liderul comuniştilor ungheneni, Haralambie Chirilov, care însă s-a grăbit să explice că nu e vorba de o acţiune a Partidului Comuniştilor, ci a Congresului civic. „Cei prezenţi nu au făcut probleme, nu au încurcat la trafic. Ei, pur şi simplu, au încercat să atragă atenţia asupra problemelor existente şi că sînt necesare alegeri parlamentare anticipate”, a accentuat dînsul.
Comisarul Iurie Derenev însă e de altă părere. Protestatarii au încălcat două articole din Codul contravenţional al Republicii Moldova: cu privire la organizarea şi desfăşurarea întrunirilor şi blocarea intenţionată a arterelor de transport. Pentru aceasta, vor fi traşi la răspundere, a dat asigurări dînsul. Deja a fost stabilită identitatea majorităţii participanţilor la acţiunile de protest, care au venit de la Chişinău, dar şi din raioanele învecinate.
„Mă bucur că pîrliţenii nu s-au implicat în această acţiune, pe care o consider ilegală, mai ales că nu a fost autorizată de primărie. Probabil, au crezut că la Pîrliţa sînt mai mulți adepți de ai lor, dar au greşit amarnic. Ştiți, oamenii deja se orientează corect, ştiu că trebuie să mergem spre bine, adică în Europa”, a spus Ion Bejan.
Fiind întrebat de ce nu a anunţat şi presa despre acţiunea de protest de pe drumul de la Pîrliţa, liderul comunist din Ungheni a răspuns prompt: „Vă asigur că veţi mai avea ocazia să vedeţi asemenea acţiuni”.
UNGHENI | Ina Landa, Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *