Mediatori pentru romi sau, totuşi, moldoveni

Imagine:localitati.casata.md

Imagine:localitati.casata.md
Imagine:localitati.casata.md

O adevărată dilemă au avut de rezolvat, într-o şedinţă ordinară, consilierii comunali din Răciula.   S-a întîmplat, cînd a venit vorba de instituirea funcţiei de mediator al romilor pentru populaţia  satului Parcani.
Discuţiile s-au aprins atunci cînd unii consilieri au contestat cu vehemenţă apartenenţa parcănenilor la etnia romă, făcînd trimitere la faptul că toţi adulţii din acest sat, care deţin paşapoarte  sovietice, sînt înregistraţi ca moldoveni. Mai mult ca atît, consilierii au precizat că, potrivit datelor ultimului recensămînt al populaţiei din R. Moldova, din anul 2004, la Parcani nu figurează nici un cetăţean de etine romă, toţi declarîndu-se moldoveni. În plus, la ziua de azi, nici unul din cei peste 500 de locuitori ai satului nu are nici cea mai vagă idee de limba romani. Şi atunci, “pentru cine trebuie instituit  mediatorul în cauză, care, conform Regulamentului, va fi remunerat din bani publici?”, s-au întrebat consilierii.
O altă parte a aleşilor locali însă au declarat că este chestiunea  personală a oamenilor să-şi aleagă identitatea, adică apartenenţa la un grup etnic sau altul. Unde mai pui că în noile acte de identitate nu mai este nevoie să menţionezi naţionalitatea.
Fiind întrebat de ce a fost inclusă această chestiune, care generează o sumedenie de întrebări, în ordinea de zi a şedinţei Consiliului comunal Răciula, primarul Ştefan Temţunic a precizat că a primit, în acest sens, o directivă “de la raion”, prin care i s-a cerut să instituie funcţia de mediator pentru cei din Parcani. Şi asta, chiar dacă problema identitată a locuitorilor satului Parcani nu este încă soluţionată.
Pînă şi Ion Duminica, cercetător ştiinţific coordonator al Grupului “Etnologia romilor” de la Centrul de Etnologie al Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, menţiona într-un studiu de acum cîţiva ani: “În prezent, datorită familiilor mixte formate dintre moldoveni, romi, ucraineni şi ruşi, nu se poate determina cine şi de ce fel etnie este în satul Parcani”.
Fiind pus la vot, proiectul de decizie privind instituirea funcţiei de moderator al romilor de la Parcani a acumulat numărul necesar de voturi.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *