La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?

Iurie Toma PLDM Ungheni 5 iunieDupă ce Moldova Curată a publicat, luna trecută, un material în care relata despre faptul că rude şi amici ai unor funcţionari publici din raionul Ungheni au vizitat Lituania, deplasarea fiind achitată din bani publici, câţiva cititori din Ungheni ne-au informat despre o altă vizită efectuată de către autorităţile raionale în străinătate. Astfel, în vara anului trecut, o delegaţie din raionul Ungheni a vizitat acelaşi oraş lituanian, Moletai, grupul fiind constituit din zece persoane, inclusiv soţia şi cele două fiice ale preşedintele raionului Ungheni, Iurie Toma. Demnitarul susţine că nu el a fost responsabil de selectarea participanţilor.
În luna mai 2012, Iurie Toma, preşedintele raionului Ungheni a primit o invitaţie de la autorităţile locale din oraşul Moletai, Lituania, în care era solicitat să delege cinci funcţionari la sărbătoarea de celebrare a 625 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Moletai. În scrisoare era specificat că autorităţile raionale pot veni cu trei tineri talentaţi din regiune, interpreţi de muzică populară. La eveniment, însă, au mers cele două fiice ale preşedintelui raionului, pe atunci, cea mai mare în vârstă de 20 de ani, iar mezina – 16 ani, fiind însoţite de mama lor, Rodica Toma.
Iurie Toma a declarat pentru Moldova Curată că nu el a fost responsabil de selectarea participanţilor la acea manifestare din Moletai, ci Alexandru Ciuvaga, şeful Direcţiei raionale Învăţământ, Tineret şi Sport. „Când fiicele şi soţia mea au participat la acea sărbătoare din Moletai, ele au fost în calitate de membre ale studioului muzical „Romaniţe muzicale”, iar soţia – de coordonator artistic al acestui studio”, spune Iurie Toma.
Rodica Toma, soţia preşedintelui de raion, susţine că fiicele lor sunt laureate ale mai multor concursuri naţionale şi internaţionale, iar la evenimentul din Moletai, tinerele au avut prestaţii foarte bune. „Fetele au mers fiindcă au talent, nu pentru că sunt fiicele preşedintelui. Dacă judecam aşa, puteam să-mi iau şi fiul în acea deplasare. Însă băiatul mai are de muncit”, susţine Rodica Toma.
La rândul său, Aliona Leşanu, directoarea Palatului de Cultură din Ungheni, afirmă că raionul nu duce lipsă de talente, aici activând şi studioul muzical „Do-Re-Micii” din cadrul Palatului de Cultură, membrii cărora sunt laureaţi ai diferitor concursuri naţionale şi internaţionale.
Patru din cei şase reprezentanţi ai Consiliului raional Ungheni care au plecat în acea vizită sunt membri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, partid din care face parte şi Iurie Toma. Este vorba de Galina Ţurcanu, consilier raional; Vasile Casian – primarul comunei Sculeni; Alexandru Ciuvaga – şeful Direcţiei raionale Învăţământ, Tineret şi Sport; Valeriu Echim – şeful Direcţiei sanitar-veterinare pentru siguranţa produselor de origine animală.
Alexandru Ciuvaga, şeful Direcţiei raionale Învăţământ, Tineret şi Sport, fostul vicepreşedinte al raionului Ungheni, cel care a fost responsabil de selectarea participanţilor, susţine că nu a ţinut cont de apartenenţa politică a funcţionarilor atunci când aceştia au fost aleşi să meargă în Lituania. Menţionăm că deplasarea şi cazarea participanţilor de la Ungheni au fost achitate de către autorităţile din Moletai.
Lilia Zaharia / moldovacurata.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *