Au avut oaspeţi din Ţara Soarelui Răsare

În fotografie: oaspeţii japonezi surpinşi la intrarea în Azilul de bătrîni din Călăraşi

În fotografie: oaspeţii japonezi surpinşi la intrarea în Azilul de bătrîni din Călăraşi
În fotografie: oaspeţii japonezi surpinşi la intrarea în Azilul de bătrîni din Călăraşi

Pe 22 septembrie, Azilul pentru bătrîni din Călăraşi a avut un grup de oaspeţi din Japonia, care au venit să ia cunoştinţă de modul  de trai al celor circa 25 de beneficiari ai instituţiei.
După ce directorul interimar al azilului, Nina Tatarciuc, le-a vorbit despre azil, oaspeţii au făcut un tur al instituţiei, discutînd cu bătrînii care-şi duc viaţa aici. Ei s-au interesat, în mod special, despre hrana pe care o primesc „locatarii”, despre cum îşi petrec timpul liber, cum se simt, dar şi despre  alte aspecte ale vieţii lor din azil.
Şefa grupului nipon, Masato Nishikawa, preşedinta unei asociaţii moldo-japoneze (Supporting Asotiation for Revital of Moldova), care are ca scop susţinerea persoanelor în etate şi singuratice, a declarat că încearcă pe toate căile să le acorde acestora ajutorul necesar. Dînsa a menţionat că  a vizitat pentru prima oară Moldova cu 20 de ani în urmă, fără însă a se implica în problemele bătrînilor. Abia acum, cînd şi ea a atins o anumită vîrstă, a înţeles că aceştia au nevoie de suportul  celor din jur.
Membrii delegaţiei au dăruit pentru azil un aspirator, iar Masato Nishikawa a donat personal 100 de dolari SUA „pentru a suplimenta raţionul de carne în alimentaţia beneficiarilor”, după cum a ţinut să precizeze. Dînsa a promis că, într-un viitor apropiat, cînd condiţiile climaterice vor permite, va organiza pentru bătrîni o ieşire pe malul unui lac din Sipoteni, care aparţine unui agent economic local cu care ea are relaţii de prietenie.
De notat că din grupul nipon ce a venit la Călăraşi a făcut parte şi directorul executiv al Asociaţiei de prietenie Japonia-Moldova, Miki Kutusuzawa. A fost prezentă şi Serafima Sava, fostă profesoară, reprezentanta Asoicaţiei pentru pace pe pămînt, care a precizat că s-a asociat cu japonezii în acţiunile  de promovare a bunelor relaţii dintre cele două popoare.
CĂLĂRAŞI | Tudor Josanu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *