Viața de lîngă noi | A născut în veceul de lîngă casă

Imagine simbol: realitatea.net

Imagine simbol: realitatea.net
Imagine simbol: realitatea.net

Nu a reușit bine să se despartă de cărțile și caietele de la școală, că, iată, în lista sa de preocupări și-a făcut loc şi grija pentru un bebeluş. Chiar dacă are doar 15 ani, a adus pe lume, în una din ultimele zile ale lunii, la maternitatea din Nisporeni, un băieţel perfect sănătos.
”Un copil a născut un alt copil. Din fericire, ambii sînt sănătoși”, spune Silvia Profire, specialist principal asitența mamei și copilului la Centrul de sănătate Nisporeni. Grav însă este faptul că fata a născut în condiţii groaznice, fără de ajutorul specializat al doctorilor. A născut în… veceu.
Nimeni nu ştia despre sarcina ei. A mers la şcoală pînă în ultima zi, a susţinut examenele de absolvire a gimnaziului. Bunica, în îngijirea căreia se afla fata, a mai întrebat-o de cîteva ori dacă nu cumva e gravidă. Viitoarea mămică găsea, de fiecare dată, cuvintele necesare ca s-o liniştească, s-o convingă că nu are nimic. A negat cu încăpăţînare, pînă în ultima zi, că este însărcinată. Mama… Mama era şi este plecată la munci în Rusia.
În acea zi de iulie, fata simţise ceva şi fugi repede la veceu. Nici nu bănuia ce avea să urmeze. Noroc că prin preajmă a trecut fratele ei şi a auzit-o gemînd. A chemat-o imediat pe bunica
”Este o minune că atît copila, cît și nou-născutul, au scăpat cu viață după acele clipe de coșmar”, spun medicii de la maternitatea din Nisporeni.
Pare-se că e o minune şi faptul că tînăra şi-a acceptat copilul din prima. Or, susţin medicii, din moment ce cineva îşi ascunde sarcina, ulterior, renunţă la prunc. Nu a fost cazul acestei mămici, locuitoare a unui sat din raionul Nisporeni.
Acum e în maternitate şi nu-şi mai lasă copilaşul din mîini. Bunica fetei insistă să-și ia strănepotul acasă. ”Unde au crescut copiii mei, acolo va crește și acesta”, spune bătrîna. Mama fetei însă nu se prea complică – a telefonat-o de cîteva ori şi… doar atît.
Nu se ştie cine este tatăl nou-născutului, iar proaspăta mămică nu vrea să-i divulge numele. Îşi va creşte singură copilaşul.
”În ultimii ani, numărul naşterilor la o vîrstă precoce este în creştere. E un fenomen care ar trebui să pună în gardă. Or, majorarea numărului copilelor-mame este consecința plecării mamelor acestor fete la munci peste hotare. Fetițele, de multe ori, rămîn acasă doar cu tata. Nici nu vreau să comentez cum se comportă unii taţi. Voi spune doar că, din cauza inconştienţei şi indiferenţei unor femei care-şi lasă copiii minori fără grija maternă, au de suferit, în primul rînd, aceşti copii nevinovaţi. Alergînd după bani în lumea mare, se trezesc că proprii copii nasc alți copii”, a punctat, în final, Silvia Profire.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *