Puterea magică a iei

Ie
Miracolul zilei de azi. 10 august, Festivalul iei de la Chişinău

Ie
Miracolul zilei de azi. 10 august, Festivalul iei de la Chişinău

Femeia este frumoasă în două ipostaze: cînd e mireasă şi cînd e îmbrăcată în ie. De acest fapt este convinsă Varvara Buzilă, conferenţiar universitar, doctor în filologie, director adjunct al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.
„Nu am văzut nici o femeie care să arate nu prea frumos îmbrăcată în ie”, a declarat dînsa special pentru rubrica „În poşeta femeii” din ziarul ”Expresul”. Dimpotrivă, arată mult mai tînără, iar faţa i se luminează. „Ceva se întîmplă. Această cămaşă a noastră are o putere magică”, consideră  Varvara Buzilă. Se pare că sursa acestei puteri este energetica femeilor, acumulată de-a lungul veacurilor. Femeile sînt cele care au confecţionat-o dintotdeauna, de cel puţin 2000 de ani încoace.
V-aţi gîndit vreodată care este, de fapt semnificaţia iei, pe lîngă faptul că e  haina identităţii noastre? Aţi analizat-o vreodată cu atenţie?
Lucruri absolut impresionante ies la iveală. Pe cît de simplu este croiul ei, pe atît de adîncă este semnificaţia. Ia are la bază patru bucăţi identice de ţesătură: două – pentru mîneci şi două – pentru faţa şi spatele cămăşii. Cu puţină imaginaţie, vedem că aceste patru bucăţi de pînză formează o cruce. „Este crucea pe care noi, femeile, o purtăm de veacuri. E o cruce albă”, spune Varvara Buzilă.
De aceea orice femeie ar trebui să aibă în garderoba sa măcar o ie, o ie veritabilă, la fel ca cele pe care le-au purtat, cu ani şi ani în urmă, bunicile şi străbunicile noastre. „Dacă vreţi să fiţi frumoase, dacă vreţi să fiţi deosebite, dacă vreţi să fiţi admirate şi, la rîndul vostru, să admiraţi lumea, îmbrăcaţi ia, îndrăgiţi ia, confecţionaţi ia. Atunci veţi fi exact aşa cum vă doriţi”, a ţinut să vină cu un sfat pentru femei cea care este considerată, la ora actuală, unul dintre specialiştii de marcă din R.Moldova în ceea ce priveşte costumul popular.
Dînsa şi-a exprimat, totodată, îngrijorarea pentru faptul că atît ia, cît şi celelalte piese din costumul nostru popular, continuă să fie denaturate. Mai vedem şi azi copii, dar şi adulţi, îmbrăcaţi în costume confecţionate din prosoape, încropite din te miri ce. „E de ajuns că acest costum a fost denaturat în perioada sovietică. Acum, nu vom mai avea iertare. Trebuie să fim exigenţi, să conştientizăm ce avem de făcut. Numai aşa, îmbrăcînd costumul popular, vom simţi cu adevărat puterea lui”.
Este îmbucurător faptul că, în ultimii ani, au loc tot mai multe manifestări culturale, la care accentul este pus anume pe costumul popular veritabil. Varvara Buzilă s-a angajat să vină cu explicaţiile şi sfaturile de rigoare ori de cîte ori se va dori redescoperirea pînă la capăt a iei. Inclusiv la Ungheni, Nisporeni sau Călăraşi. „Mai avem încă mult de lucru. Iată de ce această conclucrare este una naţională”, a spus dînsa la final.
Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *