Pădurari din tată în fiu

Imagine simbol: monitorulsv.ro

Imagine simbol: monitorulsv.ro
Imagine simbol: monitorulsv.ro

Şase dinastii de silvicultori numără azi raionul Nisporeni. Sînt dinastii bine puse pe picioare, formate de ani buni şi din cîteva generaţii.
Cu mulţi ani în urmă, la Cioreşti, a pus baza unei astfel de dinastii pădurarul Gheorghe Movileanu. Dînsul i-a transmis meseria fiului Vasile, iar acesta, la rîndul său – feciorului Ion.
Nu putea o asemenea dinastie să dispară. Reprezentantul celei de-a patra generaţii, Sergiu, el fiind feciorul lui Ion, nepotul lui Vasile şi strănepotul lui Gheorghe, a ajuns mai departe, activînd, în prezent, la Agenţia „Moldsilva”, la Chişinău. Zice însă că la bătrînețe tot pădurar se va face.
Pădurea le-a fost și casă și masă decenii la rînd. De-a lungul timpului, au stat la straja pădurii, dedicîndu-i cei mai frumoși ani din viață. ”Profesia de pădurar nu se învață într-o zi. În plus, implică mari sacrificii – trebuie să poți să trăiești şi să rezişti o viață izolat de comunitate”, mărturisește Ion Movileanu, pădurar din generația a treia. Dînsul s-a dedicat totalmente acestei profesii și nu regretă alegerea făcută. Ba mai mult, au ales să se facă pădurari încă doi frați ai săi, Gheorghe şi Dumitru, iar o soră a devenit soție de pădurar.
Nimeni nu poate explica exact prin ce anume i-a cucerit pădurea. Probabil, nici nu trebuie, căci, pentru a fi un pădurar adevărat, trebuie să te identifici cu această minune a naturii, să trăieşti cu ea.
Ion Movileanu cunoaște fiecare copac de pe cele 400 de hectare de pădure pe care le are în gestiune. Ştie și copacii care au fost plantaţi cîndva de bunelul său, de tata. ”Pe timpuri, meseria de pădurar era cu mult mai grea, căci lipsea tehnica performantă. Acum e mai simplu din acest punct de vedere”, povestește pădurarul. Dar e şi complicat. Tot mai multe probleme le fac  braconierii. Ucid animale, taie copaci, căci şi ei sînt înarmați pînă-n dinți cu tehnica necesară.  În plus, le fac o imagine proastă şi celor înfrăţiţi cu pădurea.  ”Deseori, sîntem învinuiți că am efectua noi tăieri ilicite. Recunosc, există şi asemenea cazuri, dar, în majoritate, o fac braconierii. Noi ne ocupăm  de regenrarea pădurii, de aceea tăierile sînt planificate şi absolut legale”, explică dînsul.
În ceea ce priveşte dinastia pădurarilor din neamul Movilenilor, aceasta, cu siguranţă, va continua. Vine din urmă o nouă generaţie, a cincea la număr. Ion Movileanu are, în prezent, doi nepoței frumoși, unul din care deja se vede pădurar.
NISPORENI | Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *