Au promovat cu brio imaginea Ungheniului în lume

În fotografie: Secvenţe de la Siauliai, Lituania Fotografii: Victor Gaibu

În fotografie: Secvenţe de la Siauliai, Lituania  Fotografii: Victor Gaibu
În fotografie: Secvenţe de la Siauliai, Lituania
Fotografii: Victor Gaibu

Unghenenii i-au învăţat pe lituanieni româna. Pe piaţa centrală a oraşului Siauliai, sute de oameni scandau în unison: „Mul-ţu-mesc!”. Şi asta, după evoluarea ansamblului de cîntece şi dansuri populare „Drăgaica” de la Casa raională de cultură Pîrliţa, Ungheni.
Evoluţii de nota zece
„Au fost emoţii de nedescris. Am plîns de bucurie, de mîndrie pentru artiştii noştri. Ei au fost, de data aceasta, impecabili”, avea să mărturisească, după revenirea acasă, Maria Bolotovici, directoarea Casei raionale de cultură. „A fost frumos. Avem numeroase materiale video şi foto care demonstrează că am reprezentat cu brio atît Ungheniul, cît şi republica în întregime”, a spus şi Eugenia Baroncea, şefa Direcţiei cultură şi turism Ungheni, vădit satisfăcută de prestaţia artiştilor pîrliţeni. Potrivit dînsei, a fost prima deplasare de asemenea anvergură, în ultimii patru ani, organizată de Direcţia cultură Ungheni.
Artişti, oficiali, spectatori
În Lituania s-au deplasat 40 de persoane, printre care oficiali, susţinători ai culturii unghenene, dar şi membrii ansamblului de cîntece şi dansuri populare „Drăgaica”. „Ne pare rău că nu am luat mai multe persoane cu noi, căci ar fi avut ce vedea, ce prelua de la lituanieni”, a remarcat Eugenia Baroncea. Oricum, gazdele, susţine dînsa, nu ar fi cheltuit mai mult, pentru că oaspeţii au fost cazaţi într-un cămin, iar hrana a fost modestă. „Şi acest lucru ar trebui să-l învăţăm de la lituanieni – să fim mai temperaţi, mai modeşti şi să nu cheltuim prea mulţi bani pentru mese copioase”, a menţionat oficialul.
Noi relaţii, dar şi probleme interne
Pe lîngă spectacolele extraordinare, prezentate de pîrliţeni, a fost pusă şi temelia unor noi începuturi, unor noi relaţii. „S-au apropiat de noi şi oficialii belaruşi, care ne-au invitat la un festival al lor, în toamnă. Şi reprezentanţi ai culturii sîrbe au discutat cu noi în eventualitatea participării noastre la un festival de-al lor. Cei din Siauliai deja ne-au invitat pentru anul viitor. Este impresionant”, a spus Eugenia Baroncea, exprimîndu-şi, totodată, dezamăgirea pentru atitudinea unor oficiali ungheneni faţă de cultură: „Avem nevoie de susţinere. Din păcate, în prezent, n-o prea avem. E regretabil şi faptul că auzim unele interpretări şi comentarii care chiar nu-şi au rostul şi locul”.
Pentru a-şi argumenta afirmaţiile, dînsa a venit şi cu un exemplu. Despre invitaţia la acest festival folcloric în Lituania Direcţia cultură a aflat întîmplător. „Urma sa plece altcineva, niște copii de la Direcția Învățămînt, din cîte am înţeles. Am văzut invitația şi am insistat să mergem noi, căci avem numeroase colective artistice, formaţii folclorice foarte bune, care au ce arăta”. Mai mult ca atît, o invitaţie similară, la acelaşi festival folcloric din Lituania, a venit şi anul trecut. Nu s-a ştiut despre ea la Direcţia cultură. A plecat o echipă care, în majoritate, nu avea nimic în comun cu folclorul. De aceea nici prestaţia nu a fost una de marcă. „Păcat. Or, la asemenea acţiuni culturale trebuie să meargă cei ce au ce arăta cu adevărat, cei ce trebuie să preia noi experienţe în activitatea lor, să promoveze imaginea raionului şi republicii”, a opinat Eugenia Baroncea.
Pe cînd un festival la Ungheni?
Fiind întrebată dacă un asemenea festival de anvergură, cu invitaţi din numeroase ţări, ar fi posibil şi la Ungheni, dînsa a răspuns fără pic de ezitare: „E posibil, doar cu condiția să avem susținere din partea conducerii raionului. Să nu spunem, de fiecare dată, că nu avem bani. Putem face lucruri frumoase și cu surse mici. Am demonstrat-o la Festivalul fagului de la Rădenii Vechi, pe care l-am organizat, în premieră, în acest an”.    [wzslider]
UNGHENI | Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *